Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За отримані журналістом травми платитимуть з держбюджету?

25 січня 2014, 10:11
106
0
Реклама

Оскільки останні події показали, що більшість правопорушень проти журналістів здійснюються саме представниками органів держвлади або за їх вказівкою, або при їх сприянню народний депутат Валерій Карпунцов запропонував внести ряд змін відносно посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів.

Законопроектом № 4013 пропонується доповнити Карний кодекс складами декількох злочинів відносно журналістів (усі склади злочинів торкаються не лише журналістів, але і їх близьких родичів і членів сім'ї і мають бути пов'язані із здійсненням журналістом його професійної діяльності):

- загроза або насильство (ст. 345-1).

Цією статтею передбачена відповідальність за загрозу або насильство (побої, легені / середньої тяжкості / тяжкі тілесні ушкодження), в т.ч. досконалі організованою групою.

В якості санкції передбачено тільки обмеження або позбавлення волі. Зокрема, максимальна санкція - позбавлення волі на термін від 7 до 14 років.

- загроза або насильство з боку працівника правоохоронного органу, іншого посадовця (345-2).

Відповідальність передбачена за загроза вбивством, насильством або знищенням або ушкодженням майна, умисне спричинення побоїв, легенів / середньої тяжкості / тяжких тілесних ушкоджень, в т.ч. здійснювані організованою групою.

Максимальна санкція - позбавлення волі на термін від 8 до 15 років.

- умисне знищення або ушкодження майна (347-1).

Є зважаючи на умисне знищення або ушкодження майна, в т. ч. досконалі шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, або що викликають загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Максимальна санкція - позбавлення волі на термін від 6 до 15 років.

- посягання на життя (348-1).

Вбивство або замах на вбивство журналіста, його близьких родичів або членів сім'ї у зв'язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності караються позбавленням волі на термін від 8 до 15 років або довічним позбавленням волі.

- захоплення як заручника (349-1).

Захоплення або утримання в якості заручника журналіста, його близьких родичів або членів сім'ї з метою спонукання цього журналіста зробити або утриматися від здійснення якої-небудь дії як умови звільнення заручника караються позбавленням волі на термін від 8 до 15 років.

Крім того, в Законі "Про держпідтримку ЗМІ і соціальний захист журналістів" депутат хоче вказати, що відносно журналіста, його близьких родичів або членів сім'ї у зв'язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності діє система особливих заходів державного захисту встановлена Законом "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів".

Відповідальність за скоєння злочину проти журналіста, його близьких родичів або членів сім'ї у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків або перешкода його службової діяльності прирівнюється до відповідальності за здійснення таких же дій проти працівника правоохоронного органу.

У разі загибелі (смерті) журналіста при виконанні ним професійних обов'язків сім'ї загиблого (померлого), а у разі її відсутності його батькам і утриманцям з держбюджету виплачується грошова допомога у розмірі 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми.

А у разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналістові при виконанні ним професійних обов'язків йому виплачується з держбюджету посібник в розмірі до 50-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини