Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відео з тортурами мітингуючого - цей міжнародний злочин, - адвокати

24 січня 2014, 17:43
2266
22
Реклама

Сьогодні в прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбулася прес-конференція "Використання судів і правоохоронної системи як інструменту репресивної дії на громадян України".

Адвокати, виступаючі захисниками затриманих у зв'язку з протестами, що тривають з листопада 2013 р., констатують, що зараз склалася ситуація, коли вони не можуть захищати своїх підзахисних. Ті судові процеси, які зараз відбуваються, не мають нічого спільного з правом.

Зокрема, Юрій Михальскийкерівник Координаційного центру правового захисту, відмічає: "Складається враження, що рішення судів пишуться під копіркудокази до уваги не приймаються, свідками виступають співробітники РОВД, яким передали затриманих, а огляд місця події відбувається в кабінеті слідчого".

Деякі з підзахисних були затримані далеко за межами Грушевського або Майдану, проте в протоколі вказується, що їх "зловили" якраз на цих територіях. Деякі клієнти адвокатів в ті дні навіть не знаходилися у вищезгаданих районах і мають підтверджене алібі, проте судді просто відмовляються допитувати свідків, коли на цьому наполягає адвокат, стверджують захисники.

"Поділа затриманих на Банковій були просто квіточками в порівнянні з тим, що відбувається зараз"- говорить адвокат Ростислав Пукало. Виступаючи у справі затриманого журналіста Андрія Лозы, прокурор дозволив собі пасаж, що якби він [журналіст] був в тому ж місці зі зброєю, на яку у нього є дозвіл, то він не був би злочинцем, але ось журналіст з балончиком це вже порушник. Журналіст звинувачується в тому, звертає увагу адвокат Оксана Томчукщо він здійснював просто нереальний опір, при цьому в епізоді фігурує близько 100 чоловік. Проте на логічне питання адвокатів, а де ж потерпілі від таких дій А. Лози, прокурор відповідає, що їх доки шукають. Також адвокати говорять, що у справі А. Лози є усі підстави звертатися до Європейського суду з прав людини.

Непорозумінням в очах адвокатів також виглядає і заява Генпрокурора і Міністра внутрішніх справ відносно того, що у випадку якщо мітингуючі припинять активні дії, то усі затримані будуть звільнені. Таким чином виходить, міркують адвокати, що ці люди все ж невинні, якщо їх обіцяють випустити? Чи вони невинні - і їх треба випустити, або ж вони винні і повинні понести покарання.

"Так, адвокати мають бути аполітичними, проте в існуючих умовах право не працює. Це суто політичні процеси, що не мають нічого спільного з юриспруденцією"- відмічає О. Томчук.

Адвокати вказують на цікаву тенденцію - суди враховують європейську практику в частині захисту прав держави, але в той же час ігнорується аналогічна практика в частині захисту прав громадян, ігнорується Європейська конвенція з прав людини.

Що ж до дій мітингуючих, то, на думку адвокатів, це самооборона. Адже затримання більшості з них відбувалося за єдиним сценарієм - спочатку нападають т.з. "титушки", а коли люди починають обороняться, то по дзвінку приїжджає "Беркут" і проводить затримання.

Більше того, дії "Беркуту" і інших задіяних осіб адвокат Микола Еременкоз урахуванням вище вказаних подій кваліфікує по ст. 257 УК - бандитизм. При цьому пан Еременко відмічає, що зустрічаючись з членами такої банди будь-яка людина має право на самооборону.

Окрім іншого, надали адвокати і оцінку вчорашнього відео, на якому "Беркут" і інші силовики знущалися з учасника акцій протестузатриманим ними на Грушевського. На думку адвоката Миколи Сирыгоці дії підпадають не лише під національне карне законодавство, але і під міжнародне карне право. Так, на думку адвоката, такі дії відносно людини є злочином проти людяності. Такі злочини, відмічає він, не мають термінів давності.

"Останній раз такі злочини на території України мали місце 70 років тому"- говорить адвокат.

Микола Сірий відмічає, що найближчим часом має бути сформована єдина позиція від юридичної громадськості в зверненні до Генпрокурора відносно оголошення підозри і арешту осіб, які здійснювали тортури активіста, знімали відео, а потім усе це виклали в Інтернет.

Також варто відмітити, що погрожують не лише учасникам акцій протесту, але і адвокатам. До сер пір в Лук'янівському СІЗО знаходиться адвокат Віктор Смалий. Його захисник Сергій Лапутько поки не може повідомити про які-небудь позитивні зрушення у справі. Проте, за інформацією що поступила від народного депутата Валерія Карпунцова, "УДАР" готує жорстку заяву з приводу амністії В. Смалия.

Відмітимо, адвокати наполягають на виробленні єдиної правової позиції у справах учасників акцій протесту. Можливо, вже днями буде офіційна заява з цього приводу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини