Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Де і чому не можна знайти повну інформацію про ринкові ціни для цілей ТЦО?

22 січня 2014, 17:46
477
0
Реклама

Сьогодні, 22 січня 2014 р., в Міністерстві прибутків і зборів відбувся круглий стіл "Застосування офіційних джерел інформації про ринкові ціни для цілей трансфертного ціноутворення".

Розпорядженням Кабміну від 23.10.2013 р. № 866-р були визначені такі джерела інформації про ринкові ціни як видання (сайти) "Госвнешинформа", "Укрпромвнешэкспертизы", Аграрної біржі, а також "Вісник Миндоходов" і 2 допоміжні джерела - сайти Минрегиона і Минагрополитики. З приводу останніх відразу відмітимо, що можливо вони [сайти Минрегиона і Минагрополитики] будуть виключені з переліку офіційних джерел інформаціїоскільки та інформація, яку мають в розпорядженні Міністерства, не відповідає критеріям для цілей трансфертного ціноутворення (далі - ТЦО). Представник Минрегиона відмітила, що їх ресурс не розрахований на ТЦО і Міністерство не в змозі забезпечити приведення відомостей у відповідність. Що ж до Минагрополитики, то, по словах Лариси Врублевскойяка займалася аналізом даних, розміщених в офіційних джерелах інформації, на сайті є присутніми тільки товарні позиції і средневзвешенные ціни.

В той же час перелік офіційних джерел інформації може і поповнитися новими виданнями. У розпорядженні № 866-р передбачено подача в Миндоходов пропозицій з приводу спеціальних видань і інформаційних ресурсів для включення їх в перелік. Проте, як говорить Микола Мишынначальник відділу перевірок ТЦО, за весь час поступили тільки 4 пропозиції, жодне з яких не було аргументовано. "Я вважаю, що перелік офіційних джерел інформації не лише можна, але і треба розширювати. Але не слід забувати, що це дуже серйозний крок - надання статусу "офіційного джерела" - говорить представник Миндоходов.

Нагадаємо, що для використання такого методу визначення ціни, як метод порівняльної неконтрольованої ціни потрібна хоч би одна порівнянна операція. Така операція повинна відповідати ряду критеріїв порівнянності, зокрема, не зв'язаність осіб між якими здійснена операція, характеристика товарів (робіт, послуг), їх кількість, терміни виконання зобов'язань, характеристика ринку, на якому здійснена операція, та ін.

Враховуючи вище вказані критерії, Л. Врублевская проаналізувала офіційні джерела інформації, і, судячи з результатів, поки рано говорити про їх готовність до надання інформації в повному об'ємі. Приміром, на не зв'язаність осіб вказує тільки "Вісник Миндоходов", жодне з видань не надає інформації про функції сторін операції, деякі публікують ціни, не вказуючи, що ці цифри подані з урахуванням ПДВ або без нього, деякі видання подають діапазон цін. Також пані Врублевская вказує на відсутність інформації про роботи і послуги.

З урахуванням такого стану речей у платників безліч питань : що робити, якщо не можна знайти інформації за усіма потрібними критеріями, а якщо робити розрахунки, виходячи з наданої (неповною) інформації, то чи не буде це основою під час перевірки для визначення такої операції непорівнянної?

Проте конкретних відповідей у представників Миндоходов доки немає. Посилаючись на те, якими швидкими темпами розвивається трансфертне ціноутворення в Україні, вони говорять, що вчаться разом з платниками.

Також відносно джерел інформації варто відмітити, що згідно п. 21 підрозділу 10 "Інших Перехідних положень" НК вказано, що для цілей оподаткування операцій по експорту / імпорту ряду товарних позицій до 1 січня 2018 р. звичайна ціна може визначатися згідно біржових котирувань у випадку якщо товари котируються на біржі, і згідно з довідковими цінами, опублікованими в джерелах інформації (спеціалізованих комерційних виданнях), - у випадку якщо товари не котируються на біржі.

З цим пунктом можуть виникнути проблеми, оскільки в Кодексі не вказано, які це біржові ціни, як і не вказано що це за біржа. Крім того, публікувати цю інформацію не готові ні офіційні джерела інформації, ні самі біржі.

Н. Мишын також звертає увагу на публікації в ЗМІ і коментарі консультантів відносно недоцільності використання методу порівняльної неконтрольованої ціни. Відмітаючи зауваження з приводу можливості використання інших методів для визначення цін в контрольованих операціях, пан Мишын нагадує, що використання методу порівняльної неконтрольованої ціни (аналога продажів) є пріоритетним. "Використання інших методів можливе тільки у разі, якщо платник доведе, чому він не зміг використовувати перший метод"- підкреслює Н. Мишын. У такому разі треба буде надати доказу того, що в офіційних джерелах інформації не було потрібної платникові інформації про ціни, і відповідно у такому разі був застосований якийсь інший метод. Варто враховувати, що чим серйозніше угода, тим більше глибокою має бути аргументація. Не можна послатися, що цін не було в якомусь одному джерелі. Це неприйнятно, стверджує пан Мишын, нагадуючи, що під час перевірок ця аргументація ретельно перевірятиметься.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини