Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк підготував зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в нацвалюті

21 січня 2014, 15:49
885
0
Реклама

Нацбанк минулого тижня опублікував проект змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженій Постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

Пропоновані зміни (у п. 1.12), зокрема, торкаються обліку по відповідних позабалансових рахунках розрахункових документів клієнтів, якщо недостатньо / немає засобів як на кореспондентському рахунки банку, відкритому в НБУ, так і на кореспондентських рахунках, відкритих в інших банках. Також в проекті міститися зміни відносно забезпечення банком арешту засобів на рахунку клієнта на підставі постанови слідчого судді, а також повернення ліквідатором банку без виконання постанов про арешт засобів на рахунках клієнтів банка після прийняття НБУ рішення про ліквідацію банку.

Також встановлюється (п.1.15), що банки здійснюють доручення платників про списання засобів зі своїх рахунків і зарахування засобів на рахунки одержувачів і розрахункові документи стягувачів.

Крім того, п. 2.22 доповнюється положенням згідно з яким договір між банком і клієнтом не може містити умови, що змінюють черговість виконання розрахункових документів, вказані в цьому пункті Інструкції.

В главі 11 "Розрахунків за допомогою систем дистанційного обслуговування" пропонується виключити другу пропозицію з п.11.3, яким визначені загальні вимоги до договору банківського рахунку. Замість цього пропонується вказати конкретний перелік відомостей, які мають бути передбачені в договоріа саме:

- порядок проведення аутентифікації клієнта;

- встановлений максимальний розмір однієї транзакції, яка може здійснюватися без додаткового підтвердження платежу клієнтом;

- вимоги по організації захисту робочого місця, на якому встановлена клієнтська частина програмного забезпечення системи дистанційного обслуговування;

- правила оновлення програмного забезпечення клієнтської частини системи дистанційного обслуговування і підтримки його в актуальному стані;

- правила використання і належного зберігання носіїв ключової інформації системи захисту;

- порядок дій клієнта у разі виявлення несанкціонованого доступу до рахунку, у тому числі спосіб інформування банку клієнтом про блокування роботи системи дистанційного обслуговування, якщо він виявив несанкціонований доступ до рахунку;

- право банку на виконання періодичних перевірок дотримання клієнтом вимог захисту інформації на робочих місцях системи дистанційного обслуговування і зберігання носіїв ключової інформації;

- права, обов'язки і відповідальність сторін, порядок розгляду суперечок і тому подібне

У свою чергу внутрішні правила банку повинні містити:

- регламент роботи системи дистанційного обслуговування банку, в т. ч. вимоги по обслуговуванню програмного і апаратного забезпечення системи дистанційного обслуговування, конфіденційності інформації і тому подібне;

- порядок дій працівників і клієнтів банку у разі виявлення несанкціонованого доступу до рахунку;

- порядок взаємодії уповноважених осіб банку з правоохоронними органами у разі несанкціонованих операцій, здійснених з використанням систем дистанційного обслуговування.

Крім того, змінами в п.11.5 встановлюється, що якщо платник формує електронний розрахунковий документ засобами системи дистанційного обслуговування, то система дистанційного обслуговування повинно забезпечити передачу у банк інформації про серію і номер паспорта фізособи - платника і / або одержувача засобів, якщо фізособа по своїх релігійних переконаннях відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і офіційно повідомило про це відповідний орган прибутків і зборів і має відмітку в паспорті. Банк повинен забезпечити розміщення інформації про серію і номер паспорта фізособи, яка передана засобами системи дистанційного обслуговування в "Допоміжних реквізитах" електронного розрахункового документу системи електронних платежів НБУ.

Банк при використанні системи "Телефонний банкинг" щодня архівує дистанційні розпорядженняпередані клієнтом і прийняті банком до виконання, і зберігає їх впродовж встановленого терміну (п.11.11).

Пропонується в тексті Інструкції і додатках до неї слова "орган державної податкової служби" в усіх відмінках і числах замінити словами "орган прибутків і зборів" у відповідному відмінку і числі.

Також передбачається викласти в іншій редакції Додатки 1 - 3 до Інструкції (меморіальний ордер, платіжне доручення, платіжне вимога-доручення).

Зауваження і пропозиції до проекту приймаються до 17 лютого 2014 р. на поштову або електронну адресу НБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини