Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим загрожує посилення відповідальності за неповагу до суду?

20 січня 2014, 12:32
643
11
Реклама

Минулого четверга Верховна Рада в ручному режимі прийняла ряд Законів, які в корені можуть змінити систему ведення судового процесу і впровадити нові форми відповідальності за порушення порядку ведення судових засідань. Зокрема йдеться про відповідальності за прояв неповага до суду і судді персонально.

Що ж зміниться в судовому процесі? На цей питання нашої редакції постарався відповісти Єгор Штокалов адвокат ЮК "Алексеев, Боярчуков і партнери".

За словами юриста, внаслідок внесених поправок змінилася форма відповідальності і її розмір (у випадку з штрафом). Так в новій редакції стаття 185-3 Кодекси України про адміністративні правопорушення встановлює суть прояву неповаги до суду. Диспозиція статті залишилася колишньою, але розмір штрафу збільшили з 1700 грн. до 5100 грн. і додали вид відповідальності - адміністративний арешт строком до 15 діб.

"Згідно із Законом особа, яку уповноважено визначати, шанує учасник процесу суд або не шанує, це - суддя. Таким чином, у випадку якщо адвокат в судовому процесі відстоюватиме свою позицію (захищати інтереси свого клієнта) усіма допустимими способами, наприклад: заявляти клопотання, подавати заяви, давати пояснення, ставити питання, заявляти відведення суддям і так далі, суддя може розцінити це як неповага до суду і "упаяти" йому 15 діб" - відмічає Е. Штокалов.

Адвокат вважає, що з позиції діючого Карного Кодексу, це можна розцінити, як тиск на адвоката і втручання в його правову позицію (ч. 2 ст. 397 Карного Кодексу України - втручання в діяльність захисника або представника здійснене суддею).

Як же на практиці застосовуватиметься цей вид відповідальності?

У кожному суді діє служба судових приставів. Судові розпорядники забезпечують дотримання особами, що знаходяться в суді, встановлених правил, виконання ними розпоряджень головуючого в судовому засіданні, а також у взаємодії з органами внутрішніх справ підтримка громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду і охорону приміщень суду.

Згідно нової редакції статті 330 Карного процесуального Кодексу України, заходи, які застосовуються до порушників порядку судового засідання можуть бути наступними :

1. Попередження.

2. Видалення із залу судового засідання.

3. Заборона на присутність в судовому засіданні до закінчення слухань у справі.

4. Штраф.

5. Арешт.

Основні "родзинки", як вважає Е. Штокалов, полягають в тому, що питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується цим же судом негайно після здійснення порушення, для чого в судовому засіданні оголошується перерва. А постанова про притягнення до відповідальності за неповагу до суду приймається без складання протоколу про адміністративне правопорушення, є остаточним і оскарженню не підлягає.

Таким чином, абсолютно будь-який учасник судового процесу потрапляє під ризик виявитися заарештованим у разі, якщо судді не сподобатися поведінка такого учасника.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини