Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР "захистила" громадян, посиливши відповідальність мітингуючих

16 січня 2014, 13:39
647
17
Реклама

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян (законопроект № 3879). Проект був поданий депутатами-регіоналами Володимиром Олийныком і Вадимом Колесниченко 14 січня. Текст законопроекту на сайті ВР з'явився тільки сьогодні.

Законом вносяться зміни до безлічі нормативних актів, а порівняльна таблиця до проекту містить 130 сторінок. Ми постараємося ознайомити вас з основними нововведеннями, запропонованими регіоналами.

КоАП

Новим положенням доповнена ст. 122 Кодекси згідно з яким здійснення особою, транспортним засобом, що управляє, рухи в колонах у складі більше 5 ТС без узгодження умов і порядку руху з відповідним підрозділом МВС, який забезпечує безпеку дорожнього руху, створення перешкод, що викликає, для дорожнього руху, спричиняють за собою накладення штрафу від 40 до 50 НМДГ або позбавлення права управління ТС на термін від 1 до 2 років з відшкодувальним вилученням ТС у його власника або без такого.

Админправонарушением стане також здійснення діяльності інформаційного агентства без його держреєстрації, після припинення його діяльності або з ухиленням від перереєстрації за наявності передбачених для цього законом підстав.

Згідно нової редакції ст. 185-1 КоАП адміністративна відповідальність передбачена за порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій їх учасником, у тому числі біля органів держвлади, місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій, житла або іншого володіння особи.

Крім того, адміністративним порушенням є участь у зборах, мітингу, вуличному поході, демонстрації, другом масовому заході в масці, шоломі чи з використанням інших засобів або способів маскування щоб уникнути ідентифікації особи, або наявність у особи, яка бере участь в такому заході, відкритого вогню, піротехнічних засобів (освітлювальних, сигнальних, імітаційних), зброї, спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої і дратівливої дії, вибухових або легкозаймистих речовин, предметів, спеціально пристосованих або заздалегідь заготовлених для здійснення протиправних дій, а також участь в такому заході без дозволу органів внутрішніх справ у форменому одязі, що повторює або схожий на формений одяг працівник правоохоронний орган або військовослужбовець.

Установка без дозволу органів внутрішніх справ для проведення мітингів, вуличних ходів, ін. або під час їх проведення конструкцій, наметів або інших малих архітектурних формпредметів або конструкцій, використовуваних як сцена, звукоусиливающей апаратури - загрожуватиме штрафом від 250 до 300 НМДГ або админарестом на строк до п'ятнадцяти діб.

Також Кодекс поповниться новою статтею - 188-43 "Невиконання законних вимог посадовців Служби безпеки України".

Дорожче тепер буде коштує прояв неповаги до суду - від 20 до 300 НМДГ або арешт на 15 діб.

Належним підтвердженням сповіщення особи про місце і час розгляду справи (отримання обличчям повістки або ознайомлення з її змістом іншим шляхом) являється розпис особи про отримання повістки, у тому числі на поштовому повідомленні або відеозапис вручення обличчю повістки, або будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення обличчю повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

Карний кодекс

Законом передбачено введення карної відповідальності за:

- екстремістську діяльність (ст. 110-1);

Виготовлення, зберігання з метою збуту або поширення, а також збут або поширення екстремістських матеріалів, публічні висловлювання або заклики екстремістського характеру, а також фінансування вказаних дій або ін. сприяння, спричиняє за собою накладення штрафу від 200 до 800 НМДГ з конфіскацією екстремістських матеріалів.

- наклеп (ст. 151-1);

Наклеп, тобто умисне поширення свідомо недостовірних відомостей, що порочать честь і гідність іншої особи, - карається штрафом до 50 НМДГ або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до 1 року.

- блокування будівель або споруд, що забезпечують діяльність органів держвладиорганів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, з метою перешкоди їх нормальній роботі (ч. 2 ст. 341);

За ці дії передбачено обмеження свободи на строк до 5 років або позбавлення волі на той же термін.

- публічні заклики до блокування доступу до житла, будівель, споруд або іншого володіння осіб, підприємств, установ або організацій (зміни в ст. 295).

Також УК поповниться 3-а статтями: ст. 361-3 "Несанкціоноване втручання в роботу державних електронних інформаційних ресурсів або інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем, критичних об'єктів національної інформаційної інфраструктури", ст. 361-4 "Несанкціонований збут або поширення інформації з обмеженим доступом, яка обробляється в державних електронних інформаційних ресурсах", ст. 362-1 "Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в державних електронних інформаційних ресурсах або інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних системах критичних об'єктів національної інформаційний інфраструктури, досконалий особа, має право доступ до вона".

Крім того, посилюється відповідальність за блокування транспортних комунікацій; умисне знищення або ушкодження майна, організацію масових безладів, хуліганство, опір співробітникові правоохоронних органів, держвиконавцеві; публічні заклики до насильницької зміни або скидання конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також поширення матеріалів із закликами до здійснення таких дій.

У іншій редакції викладена ст. 376 УК, якою тепер передбачена відповідальність за незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про суддюйого близьких родичах або членів сім'ї, поширення матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер і демонструють зухвалу зневагу до судді або правосуддя, тиск, залякування або втручання у будь-якій іншій формі в діяльність судді, здійснені з метою мести, перешкоди виконанню суддею службових обов'язків або з метою добитися винесення неправосудної ухвали, або публічні заклики або поширення матеріалів із закликами до здійснення таких дій.

Умисне невиконання вироку, рішення, визначення, постанови судущо набрали законної сили або підлягають негайному виконанню, або перешкода їх виконанню - караються штрафом від 500 до 1 тис. НМДГ або позбавленням волі на термін від 2 до 4 років.

Судді і не лише

У назву і текст Закону "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" додані працівники апарату суду і члени сім'ї. Діюча редакція Закону містила термін "близькі родичі".

Так, згідно нової редакції Закону близькі родичі, члени сім'їякі підлягають захисту, це - чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дідусь, бабуся, прадід, прабабуся, онук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач або усиновлений, опікун або опікун, особа, що знаходиться під опікою або опікуванням, а також особи, які спільно проживають, пов'язані загальним побутом і мають взаємні права і обов'язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не полягає в шлюб.

Перелік близьких родичів вказаний в діючій редакції Закону набагато менш чисельний.

Забороняється розголошування відомостей про місце проживання судді і інших особистих відомостей, окрім випадків, передбачених законом, і тільки в інтересах національної безпеки і прав людини або з відома судді.

Суддя має право на забезпечення засобами захисту і мобільними пристроями сповіщення об небезпеки, які йому надаються органами внутрішніх справ, а також на устаткування житла охоронною і протипожежною сигналізацією за рахунок засобів держбюджету.

Крім того, Законом передбачено, що судові розпорядники у взаємодії з органами внутрішніх справ підтримують громадський порядок в суді, припиняють прояв неповаги до суду.

Судовим розпорядникам також надається право застосовувати спеціальні засоби, використовувані при охороні громадського порядку, перелік і порядок застосування яких визначається Кабміном.

Старанне виробництво

Згідно із Законом в старанному документі, виданому за результатами розгляду админдела в порядку ст. 182 КАСУ (особливості виробництва у справах по адміністративних позовах суб'єктів владних повноважень про обмеження реалізації права на мирні збори) в якості боржника вказуються тільки ті особи, які можуть бути ідентифіковані.

При виконанні судового рішення по усуненню перешкод в здійсненні права користування державним, комунальним майном або майном громадських об'єднань у рамках старанного виробництва, відкритого за заявою прокурора, термін для самостійного виконання рішення в постанові не вказується, а примусове виконання судового рішення починається невідкладно.

Інтернет

Встановлено, що надання послуг доступу до мережі Інтернет підлягає ліцензуванню.

Крім того, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку і інформатизації може обмежувати доступ абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється поширення інформації, поширення якої суперечить закону, або через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про держреєстрацію. Відповідно Комісія може і відновити такий доступ.

У свою чергу оператори телекомунікацій на підставі рішення Комісії обмежують доступ своїх абонентів до ресурсів мережі Інтернетчерез які здійснюється поширення вищезгаданої інформації.

Різне

Проектом передбачається, що здійснення релігійною організацією екстремістської діяльності заборонене.

Ряд повноважень доданий СБУ, частина з яких відібрана у Госпецсвязи.

Прокуроробгрунтувавши необхідність захисту інтересів держави, також має право здійснювати представництво інтересів держави в суді у формі звернення до суду з позовами (заявами, представленнями) з метою усунення перешкод в здійсненні права користування державним, комунальним майном або майном громадських об'єднань.

Міліція видає дозволи: на використання під час масових заходів форменого одягу, який повторює або схожа на формений одяг працівників правоохоронних органів або військовослужбовців, а також на встановлення для проведення зборів, мітингів, вуличних ходів або демонстрацій конструкцій, наметів або інших МАФов, предметів або конструкцій, які використовуватимуться як сцена, звукоусиливающей апаратури.

Відмітимо, що ХПК, ГПК, КАСУ і КПК доповнюються положенням згідно з яким постанова про притягнення до відповідальності за неповагу до суду приймається без складання протоколу про админправонарушении, є остаточним і оскарженню не підлягає.

Крім того, в законодавство вводиться поняття громадське об'єднання, іноземного агента, що виконує функції. Окремо Законом регламентується порядок участі такого об'єднання в політичній діяльності на території України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини