Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я займеться моніторингом смерті жінок під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді

Реклама

Наказом від 29 листопада 2013 року № 1031 Мінохоронздоров'я затвердило Порядок проведення постійного моніторингу і розгляду випадків смерті жінок під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді.

Материнська смерть - смерть жінки, що настала в період вагітності (незалежно від її тривалості і локалізації) або впродовж 42 днів після її закінчення з будь-якої причини, пов'язаної з вагітністю, обтяжена нею або її веденням, але не від нещасного випадку або з випадкових причин.

Про усі важкі стани вагітних, породіль і породіль, які погрожують життю, медпрацівники, що надають допомогу, повинні невідкладно повідомляти адміністрацію установи охорони здоров'я і головного фахівця з акушерства і гінекології територіального структурного підрозділу з питань охорони здоров'я.

Про усі випадки смерті жінок під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді головним фахівцем з акушерства і гінекології територіального структурного підрозділу з питань охорони здоров'я терміново надається оперативна інформація в Мінохоронздоров'я.

Впродовж 14 календарних днів з моменту смерті в Мінохоронздоров'я надаються усі матеріали розгляду випадку на рівні установи охорони здоров'я і територіального структурного підрозділу з питань охорони здоров'я, копії наказів з виводами відносно конкретного випадку для подальшого поглибленого аналізу Експертною комісією.

За наявності письмової заяви близьких родичів або задокументованого волевиявлення покійної, вираженого у письмовій формі, завіреного в установленому порядку, і за відсутності підозри на насильницьку смерть, виходячи з релігійних і інших важливих мотивів, патолого-анатомическое розкриття може не проводитися.

Головний фахівець з акушерства і гінекології територіального структурного підрозділу з питань охорони здоров'я проводить щорічний детальний аналіз випадків смерті жінок під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді, надає його на затвердження керівництву територіального структурного підрозділу з питань охорони здоров'я і направляє до установ охорону здоров'я для обліку в роботі з метою недопущення і попередження таких випадків.

Наказом також затверджені:

- Положення про Експертну комісію Мінохоронздоров'я з розгляду випадків смерті жінок під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді;

- Положення про Експертну комісію Мінохоронздоров'я АР Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київською і Севастопольською міських держадміністрацій по розгляду випадків смерті жінок під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді;

- повідомлення про випадок смерті жінки під час вагітності, пологів і в післяпологовому періоді, і Інструкцію по його заповненню.

Наказ набуде чинності з дня офіційної публікації.

Нагадаємо, що у областях планується створення центрів планування сім'ї і репродукції людини.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини