Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для звільнення учасників Євромайдану потрібні зміни в УК, - адвокати

13 січня 2014, 16:53
684
1
Реклама

Сьогодні, 13 січня, в Прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбувся круглий стіл "Правові механізми усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання при проведенні мирних зборів".

Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зборів" (далі, - Закон № 712 - VII)за допомогою якого планувалося звільнити учасників акцій протесту, що почалися з 21 листопада 2013 р., свою функцію на даний момент не виконує. Ні суди, ні прокуратура не поспішають наслідувати Закон про "амністію" учасників Євромайдану, а у захисників немає процесуального права поставити питання про застосування такого Закону перед судом.

Крім того, як відмічає народний депутат від В "Свобода" Ігор Швайкагальмує процес позиція Генпрокуратури : Закон в частині закриття карних виробництв виконувати не будуть оскільки у такому разі треба притягати до відповідальності осіб, яких такі виробництва відкривали.

Відмітимо, за словами народних депутатів, що були присутніми на круглому столі, одним з варіантів вирішення ситуації є прийняття Постанови ВР про порядок застосування Закон № 712 - VII. Наталія Агафонованародний депутат від "Удару", відмітила, що проект постанови має бути зареєстрований у ВР вже сьогодні-завтра.

Більшість учасників круглого столу згодна, що, незважаючи на усі недоліки Закону, його можна застосувати, але для цього потрібна політична воля.

Але що ж робити, якщо Закон є, але його не беруть до уваги?

Микола Хавронюкдиректор по науковому розвитку Центру політико-правових реформ, вважає, що треба було або вносити зміни в ст. 48 Карного кодексу, або в Закон про застосування амністії. У першому випадку слід було передбачити, що у зв'язку зі зміною обстановки суд звільняє від карної відповідальності не лише осіб що уперше скоїли злочини невеликої і середньої тяжкості, але і тяжкі і особливо тяжкі. Ця норма носила б тимчасовий характер і торкалася б тільки учасників акцій протесту.

Така пропозиція пана Хавронюка, а точніше її редакція під авторством Наталії Савиновойотримало підтримку учасників круглого столу. Так, пані Савинова пропонує цю ж 48 статтю Карного кодексу доповнити нормою, згідно якої особа звільняється від карної відповідальності, якщо відносно такого звільнення ухвалений спеціальний закон. Н. Савинова радить в процесі підготовки подібного законопроекту абстрагуватися від Закону № 712 - VII, норма має бути максимально нейтральною. Тільки у такому разі є шанси, що ВР ухвалить подібний закон.

На перспективу адвокати також схвалили ухвалення ще одного закону - про реабілітацію потерпілих. Цю ідею подав адвокат Олександер Башукякий наполягає на ухваленні Закону про реабілітацію жертв політичних репресій, але оскільки таке назви навряд чи пройде у ВР, то можливий і компромісний варіант.

Також, нагадує Інна Рафальскаяголова Ради адвокатів м. Києва, необхідно вирішити ситуацію з 10-денним терміном, встановленим в Законі. Нагадаємо, що з дня набуття чинності Закону № 712 - VII (тобто - 26 грудня) посадовці упродовж 10 днів повинні були прийняти відповідні рішення. Відносно цієї частини питання існує думка, що зміни ніякі не потрібні - влада в особі своїх посадовців повинна була виконати Закон, а якщо вона цього не зробила, то повинна докласти максимальні зусилля для відновлення порушених прав громадян і покарати винних.

Частина адвокатів також наполягає на тому, що також потрібні зміни в КПК, щоб з новими законами не вийшло так із Законом № 712 - VII.

Невирішеним залишається питання з Автомайданомдії учасників якого жодним чином не підпадають під дію Закону № 712 - VII. Як повідомляють адвокати, учасників Автомайдану відловлюють, складають заднім числом админпротоколы і відправляють їх до суду. Сьогодні у 12 чоловік закінчилися терміни апеляційного оскарження і як наслідок - ці особи не зможуть управляти свої автомобілем наступні півроку. Крім того, відносно 100 чоловік, що відмовилися підписувати админпротоколы, також вже прийняті рішення судом.

Депутати обіцяли допомогу своїми зверненнями, а також узяти на контроль питання з Автомайданом. Оскільки завтра, 14 січня, починаються пленарні засідання ВР, то, можливо, незабаром ми побачимо і проект змін в УК, і проект постанови ВР про порядок застосування Закону 712 - VII.

Нагадаємо, причини неможливості застосування норм Закону озвучив ще до набуття чинності документу замголови ВССУ П. Цвях, який вказав на відсутність чітко певного кола осіб, на яких Закон поширюється, термін "учасники акцій протесту і масових заходів" не дозволяє визначити, кого саме слід вважати такими, також незрозуміло, які масові заходи маються на увазі в Законі.

Також читайте:

Печерський суд не зміг застосувати Закон про "амністію" учасників Євромайдану

Рибалка запропонував доповнити Закон про звільнення учасників Євромайдану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини