Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав законним залучення дітей до участі в мітингах

11 січня 2014, 10:06
347
2
Автор:
Реклама

9 січня суддя Луганського окружного адміністративного суду Андрій Каюда закінчив розгляд справи за позовом голови правління Правозахисного центру "Поступ" Константина Реуцкого проти обласної державної адміністрації, міської ради, обласної і міської департаментів освіти, де третьою стороною з боку відповідачів виступали луганська обласна і міська організації Партії регіонів. Згідно оголошеної резолютивної частини рішення, позивачам повністю відмовлено в задоволенні їх вимог - визнати незаконними рішення міської ради і обласної держадміністрації і виданих на їх основі наказів департаментів освіти про забезпечення участі дітей в мітингу, який відбувся 3 вересня 2013 р.

Нагадаємо, що того дня в Луганську за ініціативою Партії регіонів місцевою владою було організовано урочистий хід і мітинг, присвячений 70, - летию звільнення Луганщини від німецького - фашистських загарбників. Для забезпечення масовості заходу обласним і міським департаментами освіти було видані накази, які зобов'язували школи і внз забезпечити присутність під час заходу школярів і студентів. У виконання цих наказів учбові заклади змусили вийти на площу більше 5000 неповнолітніх дітей і молодих людей, багато чим з яких було роздано символіку і декілька сотень прапорів Партії регіонів. Мітинг, на проведення якого було витрачено близько 150 тисяч гривен з місцевого бюджету, записала собі в актив Партія регіонів. Тринадцятирічний син позивача також був змушений взяти участь в цьому мітингу, через що його батько звернувся з позовом до суду.

Під час засідання суддя навіть не відмовив, а просто проігнорував клопотання позивача про допит сина в якості свідка (на цьому слуханні не той смог бути присутнім з поважних причин).

Доводячи своє твердження про те, що з трибуни мітингу не звучить виступів із згадкою провідної ролі Партії регіонів, юрист обласної держадміністрації надав суду фрагменти з відеорепортажу з акції 3 вересня. За його словами монтаж відеоматеріалу було виконано одним з місцевих телеканалів (але представник ОГА не зміг уточнити, яким саме). Як не зміг пояснити і вибірковість і неповноту наданих в записі виступів - так, зокрема, виступ керівника міської організації Партії регіонів Олександра Ткаченко був нелогічний і вибірково обрізані, а сам ролик містив розмови лише трьох з багатьох спікерів.

У свою чергу, позивач клопотав про виклик до суду свідка - студента одного з луганських внз, якій підтвердив, що студентів його університету дійсно змушували брати участь у вказаному мітингу, погрожуючи незгодним ускладненням в навчанні. Також свідок відповів, що його однокурсників вибірково примушували надівати одяг з символікою Партії регіонів і тримати прапори цієї партії.

Під час минулих засідань представник міського Департаменту освіти і третьої сторони - Школи - гімназії № 30, в якій вчиться син позивача - підтвердили, що діти не мали можливості відмовитися від участі в акції (чим підтверджується її примусовість). Представники відповідачів визнали, що того дня на площі дійсно була присутньою велика кількість символіки і прапорів Партії регіонів (що підтвердили і фото і відеоматеріали, надані суду позивачем), і не змогли довести, що під час мітингу була присутньою символіка інших політичних сил.

На одному з попередніх засідань, представник Партії регіонів зробив незграбну спробу довести, що затвердження офіційних джерел партії, де заявлялося, що "акція ініційована Партією регіонів" і "мітинг був проведений під егідою Партії регіонів", свідчать лише про симпатію партії організаторам заходу. Але не зміг пояснити, чому в офіційному релизе ПР, виданому у відповідь на позовну заяву було заявлено, що Партія регіонів "проводила і проводитиме подібні акції".

Розглянувши усю сукупність доказів і вислухавши аргументи сторін, суддя, проте, виніс ухвалу про відсутність порушень в діях відповідачів, тим самим благословивши їх на подальше примусове залучення дітей до політичних заходів. 9 січня було оголошено тільки резолютивну частину рішення. Оголошення повного тексту рішення состоится14 січня 2014 р.

Правозахисний центр "Поступ" заявляє, що не вважає справедливим рішення Окружного адміністративного суду і буде оскаржити його в судах вищих інстанцій.

Джерело: УХСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини