Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат хоче, щоб громадяни ініціювали зміни в законодавство

9 січня 2014, 10:48
228
2
Реклама

Нардеп-регіонал Вадим Колесниченко подав у ВР законопроект № 3847 "Про народну правотворчу ініціативу". На думку депутата, відсутність в Україні такого інструменту прямої демократії як народна правотворча ініціатива негативно впливає на демократичний розвиток нашої держави, налагодження ефективної співпраці між громадянським суспільством і органами влади.

Перші форми реалізації народної правотворчої ініціативи йдуть коренями в античність, розповідає В. Колесниченко в пояснювальній записці. Наприклад, в Спарті впродовж трьох віків діяв закон Ликурга, згідно з яким кожен вільний громадянин міг виступити із законодавчою ініціативою. Проте, у разі, якщо законопроект не ухвалювався більшістю громадян, ініціатора страчували через повішення.

У більшості зарубіжних країн правотворча ініціатива громадян закріплена в конституціях. Проект або пропозиція по зміні законодавства, підписані певним числом громадян, мають бути взяті до розгляду парламентом. В цьому відношенні, від народної законодавчої ініціативи слід відрізняти так званий "законодавчий почин"коли практично будь-яка особа або група осіб в пресі, на мітингу, в петиції, листі або іншим шляхом може звернутися в держоргани з пропозицією ухвалити деякий закон, можливо, навіть з додатком детально розробленого проекту : ніякого зобов'язання для відповідних законодавчих органів законодавчий почин сам по собі не тягне.

Законопроектом № 3847 пропонується встановити механізм ініціації і реалізації права на народну правотворчу ініціативу. Це право здійснюватиметься через уповноважені органи Верховної Ради України, а реалізовуватися у вигляді законодавчої ініціативи народними депутатами України.

Згідно з проектом, право народної правотворчої ініціативи - це можливість громадян України запропонувати ініціативу відносно зміни законодавстваяка підлягає обов'язковому розгляду Комітетами Верховної Ради України і може бути зареєстрована суб'єктами законодавчої ініціативи у вигляді проекту законодавчого акту.

Форми народної правотворчої ініціативи:

1) пропозиція по зміні законодавства (неоформлена народна ініціатива);

2) пропозиція проекту законодавчого акту або змін конкретних норм законодавства (оформлена народна ініціатива);

3) сформульована позиція відносно схвалення або несхвалення проекту законодавчого акту.


Громадяни України здійснюють народну правотворчу ініціативу шляхом подачі пропозицій на розгляд ВР. Народна правотворча ініціатива вноситься від імені не менше чим 45 000 громадян Україниякі мають право голосу, за умови, що вони проживають не менше чим в 3-х областях України, і ініціатива підтримана не менше чим 1 000 громадян України в кожній з цих областей.

Правотворчі народні ініціативи не допускаються стосовно зміни території України, конституційного ладу, з питань, не віднесених до компетенції ВР, спрямованих на звуження існуючого змісту і об'єму прав і свобод людини і громадянина. Ініціативи не можуть містити питання:

- про дострокове припинення або продовження терміну повноважень органів держвлади, органів місцевого самоврядування, про припинення здійснення ними своїх повноважень, а також про проведення дострокових виборів органів держвлади, органів місцевого самоврядування або про відстрочення вказаних виборів;

- про персональний склад органів державної влади, органів місцевого самоврядування;

- про обрання депутатів і посадовців, про твердження, про призначення на посаду і про звільнення з посади посадовців, а також про дачу згоди на їх призначення на посаду і звільнення з посади;

- про введення, зміну і відміну податків і зборів, а також звільнення від їх сплати;

- про вжиття надзвичайних і термінових заходів по забезпеченню здоров'я і безпеки населення.

Також пропонується визначити порядок формування і реєстрації ініціативної групи по висуненню і реалізації права народної правотворчої ініціативи; порядок збору підписів на підтримку ініціативи; правила реєстрації і розгляду народної правотворчої ініціативи у Верховній Раді і так далі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини