Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ розповів про забезпечення позову по оскарженню актів Мінфіну і Миндоходов

Реклама

У листі від 25 грудня 2013 року № 1770/12/13-13 Вищий адміністративний суд розповів про застосування заходів забезпечення позову у разі оскарження платниками податків підзаконних нормативно-правових актів Мінфіну або Миндоходов.

Зокрема, раъяснено, що на підставі пункту 46.4 ст. 46 Податкового кодексу платник податків може реалізувати своє право на належне, як він вважає, віддзеркалення показників податкового обліку, навіть до моменту рішення судом по суті справи про законність форм податкової звітності. При цьому зазвичай не створюється неминуча загроза для реалізації платником податків своїх прав і обов'язків, а відновлення відповідних прав у разі прийняття судом рішення на користь платника податків не може бути ускладнено.

При таких обставинах у судів відсутні передбачені частиною 1 ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства основи для вжиття заходів забезпечення позову у вигляді припинення дії оспорюваного нормативно-правового акту, яким затверджені форми податкової звітності.

Про вжиття заходів забезпечення позову у справах, предметом суперечки в яких є інші підзаконні нормативно-правові акти Мінфіну і Миндоходов, суди повинні враховувати наступне. Існування підзаконного нормативно-правового акту не в усіх випадках виключає фактичну реалізацію платниками податків своїх прав і інтересів. У окремих ситуаціях платники податків не позбавлені можливості діяти на підставі нормативних актів вищої юридичної сили, зокрема Податкового кодексу. При цьому у разі застосування до такого платника негативних правових наслідків, у тому числі визначення контролюючим органом грошових зобов'язань такому платникові податків, цей платник не позбавлений права оскаржити до суду відповідні нарахування. При цьому суд вирішуватиме справу з урахуванням ієрархії нормативних актів, віддаючи перевагу актам вищої юридичної сили.

ВАСУ вказав, що вживати заходи по забезпеченню позову про незаконність нормативно-правових актів Мінфіну або Миндоходов, суди повинні з урахуванням фактичних об'єктивних перешкод в реалізації прав і інтересів платника податків або стосовно виникненні значних ускладнень в їх захисті в майбутньому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини