Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про "амністію" учасників Євромайдану

26 грудня 2013, 09:06
239
1
Реклама

Закон № 712 - VII "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зборів" набув чинності сьогодні, після публікації.

Законом передбачено звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів у період з 21 листопада 2013 року і до дня набуття чинності цього Закону. Усі карні виробництва і виробництва по здійсненню адміністративних правопорушень, відкриті з приводу цих подій, підлягають закриттю. Нові виробництва не можуть бути відкриті з приводу цих подій.

Уповноважені органи повинні прийняти рішення, які витікають з цього Закону, впродовж 10 днів з дня набуття чинності його.

Нагадаємо, що Закон № 712 - VII був розкритикований експертами, оскільки в нім не виписано коло осіб, які підлягають звільненню від карної відповідальності. Не вказано, хто саме може бути суб'єктом цього Закону, тобто, не вказано, хто являвся учасником акцій, яких саме акцій, де ці акції проходили, які саме вимоги повинен був виражати мітингуючий, щоб бути учасником акцій і мітингів. Також не вказано процедуру звільнення від відповідальності, як того вимагає УК. Закон не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судомунаслідок відсутності в законодавстві механізмів його реалізації.

Детальніше про недоліки Закону читайте:

Закон про амністію учасників Євромайдану підписаний - на кого він поширюється?

Звільнення від покарання або популістські гасла?

Закон про амністію для евромайдановцев неможливо реалізувати, - суддя


Між тим, у ВР закрегистрирован законопроект № 3821 про поширення даного Закону на співробітників правоохоронних органів і посадовців як учасників подій, які мали місце під час проведення мирних зборів. Текст на сайті Ради доки відсутній.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини