Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано впровадити стратегічну екологічну оцінку при держплануванні

20 грудня 2013, 11:40
111
0
Реклама

Законопроект № 3758 "Про стратегічну екологічну оцінку" подав у ВР депутат-регіонал М. Опанащенко з метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині встановлення сфери застосування і порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (далі - СЭО).

На сьогодні в Україні відсутні механізми обов'язкового обліку екологічних чинників при розробці і прийнятті стратегій, планів, державних цільових програм. Метою законопроекту є визначення сфери застосування СЭО, встановлення порядку її здійсненнямеханізму проведення трансграничних консультацій, інформування про прийняте рішення і моніторингу виконання стратегій, планів, програм, державних цільових програм і програмних документів, включаючи будь-які зміни до них (далі - проекти документів держпланування).

Основними завданнями впровадження СЭО є:
- інтеграція екологічних цілей і пріоритетів документів держпланування;
- інтеграція процедур по проведенню СЭО в процес підготовки проектів документів держпланування відповідно до аналогічних процедур розвинених держав, у тому числі ЄС.

Чи збільшаться при цьому витрати? Як роз'яснює автор, введення СЭО в процес територіального планування, як правило, збільшує витрати на планування на 5-10 %. Проте, на його думку, ці витрати можна вважати незначними в порівнянні із загальними витратами на впровадження документів держпланування, з витратами, які можуть спонтанно виникнути у зв'язку із загостренням старих або виникненням нових екологічних проблем, у тому числі проблем із здоров'ям населення.

Впровадження СЭО дозволить:

- забезпечити високий рівень захисту довкілля;
- поліпшити якість розробки документів державного планування;
- підвищити ефективність ухвалення рішень;
- сприяти виявленню нових можливостей розвитку;
- допомогти запобігти дорогим помилкам на стадії держпланування;
- поліпшити систему управління;
- сприяти трансграничній співпраці.

Читайте також: ВР має намір ввести екологічний аудит.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини