Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим невдоволені адвокати і що планує НААУ, - підсумки Форуму

16 грудня 2013, 12:16
457
6
Реклама

Минулої п'ятниці, 13 грудня, відбувся III Щорічний Зимовий Форум по карному праву і процесу. Цей Форум, по словах Ольги Дмитриевойпрезидента Асоціації адвокатів України, присвячений адвокатам Майдану. "Тут немає політичної складової, - говорить пані Дмитриева. - Адже адвокати це ті ж лікарі, ми зобов'язані надавати допомогу тим, хто звернувся до нас. А останні події у свою чергу згуртували наш цех, з'явився той корпоративний дух, який зараз так нам потрібний".

Наших б'ють!

Якщо спочатку усі говорили про побиття громадян, які вийшли на мирний протест, і журналістівщо освітлювали події Євромайдану, то тепер адвокати побачили негативні тенденції і відносно своїх колег. Так, кілька днів тому був затриманий адвокат активіста "Дорожнього контролю" Віктор Смалий за те, що схопив суддю за рукав мантії, маючи намір нанести йому тілесні ушкодження. Як, стверджує його колега і захисник Сергій Лапутькоякий прибув на Форум, щоб повідомити останні дані, 8 бійців спецпідрозділу "Сокіл" побили адвоката, одягнули йому мішок на голову, і навантажили в машину. "Не було відповідного визначення суду, не були повідомлені про затримання органи адвокатського самоврядування. Крім того, законність затримання згідно ч. 2 ст. 207 КПК (що дозволяє затримати особу без визначення суду), а саме безперервне переслідування особи доводилося відправкою 2 повісток, яких ні Смалий, ні його дружина в очі не бачили"- відмічає С. Лапутько.

Наступного дня відбувся обшук у будинку адвоката. Знову-таки - без відповідного повідомлення ради адвокатів регіону.

За словами захисника В. Смалия, планується подача апеляції, на контролі тримаються усі подані заяви про незаконні дії відносно адвоката.

Безумовно, подібні події, у тому числі ряд обшуків у адвокатських офісах раніше, викликали хвилювання в адвокатському середовищі. Намагався заспокоїти усіх Валентин Гвоздийзаступник голови Національної асоціації адвокатів України, запевняючи, що НААУ жорстко реагуватиме на усі порушення прав адвокатів. Також він нагадав про те, що створений Комітет із захисту прав адвокатів. "Створюючи його, ми не думали, що його робота буде настільки затребуваною"- відмічає пан Гвоздий.

У свою чергу Ілля Костинякий очолює комітет із захисту прав адвокатів в Київській області, стверджує, що зараз даний карт-бланш на те, щоб відносно активних адвокатів ігнорувалися норми КПК. "На обшук до Анне Колесник ми виїхали як пожежна команда"- розповідає адвокат, відмічаючи, що подібне вже стало нормою. В той же час Віталій Сердюкчлен ради адвокатів м. Києва, стверджує, що у більшості випадку правоохоронні органи все ж інформують раду адвокатів. Спочатку, говорить він, навіть повідомляли, до кого їдуть на обшук.

Що ж до ситуації з В. Смолием, то, за словами Іллі Костина, його поведінка звичайно ж неприпустима. "Проте, залишимо це осторонь. Який був порядок затримання? За що його затримали? - запитує адвокат. - Він [Віктор Смалий] наш і ми самі його покараємо. Не можна поступати з адвокатом так, як зробили з ним".

Про плани НААУ

Валентин Гвоздий повідомив учасників Форуму, що незабаром в ЕРАУ можна буде внести не лише одну адресу робочого місця, а адреси усіх офісів, якими користується адвокат. Це стане можливим за умови, що адвокат доведе, що усі вказані ним приміщення використовуються як адвокатські офіси. Таким чином, ці приміщення отримають відповідний захист адвокатського офісу.

Також адвокатам варто врахувати той факт, що з 16 січня 2014 р. починає діяти положення ч. 2 ст. 45 КПК відносно того, що захисником може бути тільки адвокат, відомості про яке внесені в ЕРАУ. У зв'язку з цим В. Гвоздий наполегливо радить адвокатам з 1 січня отримати відповідні витягання з Реєстру. Це обумовлено тим, що на засіданні Ради адвокатів 17 грудня 2013 р. планується прийняти рішення відносно цих витягань (їх форми, і тому подібне), - нагадує В. Гвоздий.

"Ми плануємо, - говорить В. Гвоздий,- що це перше витягання буде з терміном дії в 3 місяці". Крім того, ведуться переговори відносно того, щоб адвокат міг самостійно робити копії з цього витягання і вкладати його в усі свої справи. Передбачається проінформувати про це правоохоронні органи, суди, і розмістити на сайті, щоб адвокати могли посилатися на таку інформацію.

Ряд проблем виникає і відносно надання ордерів і копій угод. Із залу звучать скарги, що від адвокатів вимагають витягання з мокрими печатками ради регіону.

Проте, оскільки зараз дана установка не міняти положення КПК, за винятком дрібних коригувань, то і ряд положень, що створюють труднощі адвокатам, міняти точно не будуть. Доведеться шукати компроміс на переговорах, - резюмує пан Гвоздий.

Також В. Гвоздий просить адвокатів привести в порядок свої відомості в Реєстрі. "Якщо ви раніше були в одному регіоні, а зараз в іншому - потурбуйтеся про те, щоб знаходитися в правильному реєстрі".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини