Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат хоче захистити українців від випромінювання станцій стільникового зв'язку

13 грудня 2013, 13:40
643
3
Реклама

Позафракційний нардеп Андрій Табалов подав в Раду законопроект № 3750 "Про захист людини від негативного впливу електромагнітного випромінювання базових станцій систем стільникового зв'язку".

Цілі ухвалення такого закону - закріплення дієвих заходів по недопущенню негативної дії на людину електромагнітного випромінювання базових станцій систем стільникового зв'язку (далі - "ЕМІ станцій") і встановлення основних принципів відповідальності оператора стільникового зв'язку за порушення законодавства відносно захисту людини від негативного впливу такого випромінювання.

Згідно з проектом, негативний вплив електромагнітного випромінювання базових станцій систем стільникового зв'язку - вплив чинників ЕМІ станцій, які встановлені і експлуатуються з порушенням вимог справжнього Закону, що приводить або може привести до негативних змін стану здоров'я, життя і майна людини або здоров'я майбутніх поколінь.

Базову станцію системи стільникового зв'язку запропоновано визначити як потенційно небезпечний об'єкт, що є будівлею, вежею, антеною і так далі, яка використовується для організації стільникового зв'язку.

У документі закріплено, що кожна людина, яка проживає або тимчасово знаходиться на території України, має право на захист від негативного впливу ЕМІ станцій, а також право на отримання інформації про рівні опромінення і тому подібне. Депутат пропонує встановити, що будівництво станцій здійснюється за умови їх відповідності санітарним і будівельним нормам і правилам; містобудівним вимогам і тому подібне, при цій ЕМІ не повинно перевищувати затверджених нормативів.

Захист людини від негативного впливу ЕМІ станцій забезпечуватиметься наступними заходами:

- першочерговий вибір місць розміщення станцій поза зонами житлової і громадської забудови;
- експлуатація станцій за принципом ALARA (настільки низький рівень ЕМІ, наскільки це реально можливо в існуючих умовах);
- виробничий, державний, громадський контроль за рівнем випромінювання;
- зміна характеру або припинення використання станцій, якщо реальні дози опромінення людини перевищують нормативи;
- припинення використання станцій, якщо буде встановлений факт спричинення шкоди здоров'ю або життю людини внаслідок негативного впливу ЕМІ.

Проектом визначений також порядок отримання згоди органів місцевого самоврядування на розміщення станції, порядок надання містобудівних вимог і обмежень забудови земельної ділянки, проведення державної і громадської екологічної експертизи і ін.

Особливий інтерес викликає розділ про відповідальності за порушення законодавства відносно захисту людини від негативного впливу ЕМІ станцій. Особи, винні в порушенні законодавства відносно захисту, понесуть цивільно-правову, адміністративну або карну відповідальність.

Відшкодуванню (забезпечується за рахунок засобів власника або користувача такої станції) підлягає шкода, заподіяна життю і здоров'ю людини, а також майну фізичних і юридичних осіб в результаті негативного впливу ЕМІ. А у випадку смерті особи від ЕМІ право на відшкодування шкоди отримують його спадкоємці. Суперечки про відшкодування шкоди пропонується розглядати в судовому порядку або шляхом укладення мирової угоди в позасудовому порядку.

У разі прийняття Закон набуде чинності з дня його публікації. Дозвільні документи на експлуатацію базових станцій систем стільникового зв'язку, видані до набуття чинності, діятимуть впродовж терміну, на який вони видані.


Як розповідав в інтерв'ю ЮРЛИГЕ директор по регуляторно-правовому забезпеченню "Київстар" Андрій Осадчуку операторів стільникового зв'язку і за чинним законодавством багато проблем з установкою базових станцій :

"Оператори витрачають на цю величезну кількість часу і ресурсів, я маю на увазі саме бюрократичну частину. Багато часу витрачається на санітарно-екологічні експертизи, норми в Україні - одні з найжорсткіших у світі.

Навіть мікрохвильова піч, яка стоїть у вас удома, має в рази більший рівень ЕМІ, чим вишка "Київстар", що стоїть за сотні метрів на дахах будинків. Це частина технологічного прогресу, за часів якого ми живемо.
Говорити про фактичну шкоду здоров'ю не доводиться. А відсутність зв'язку, відсутність можливості комунікацій - це катастрофа. У світі це дуже добре розуміють, тому всіляко сприяють роботі індустрії зв'язку. Якщо вам доводиться подорожувати по Європі, ви можете бачити там величезну кількість різного устаткування, яке висить скрізь, - в центрі, в передмістях і особливо у великих містах".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини