Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження готівкових розрахунків поширюється на угоди відносно благ, які можуть бути оцінені в грошовій формі

Реклама

У листі від 8 листопада 2013 року № 11-117/21669 Нацбанк роз'яснив, що встановлені обмеження поширюються на розрахунки по угодах за участю суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні і нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі.

Обмеження граничної суми готівкових розрахунків встановлене пунктом 1 постанови Нацбанку від 6 червня 2013 року № 210зокрема, по обмеженню готівкових розрахунків протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 000 гривен між підприємством (підприємцем) і фізособою торкаються розрахунків як фізособи-платника з підприємством (підприємцем) -получателем, так і розрахунків підприємства (підприємця) -плательщика з фізособою-одержувачем.

Встановлені постановою № 210 і Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в Україні вимоги торкаються розрахунків за товари (роботи і послуги). Відповідно до ст. 1 Закону "Про захист економічної конкуренції" товаром являється будь-який предмет господарського обороту, у тому числі продукція, роботи, послуги, документи, що підтверджують зобов'язання і права (зокрема цінні папери). Ст. 3 Господарського кодексу передбачено, що господарською діяльністю визнається діяльність суб'єктів господарювання у сфері громадського виробництва, спрямована на виготовлення і реалізацію продукції, виконання робіт або надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини