Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ зможе вказувати на преюдиціальність власних рішень?

4 грудня 2013, 12:21
160
0
Реклама

Депутати Сергій Кивалов і Володимир Макеенко зареєстрували учора законопроект № 3721 про внесення змін до Закону "Про Конституційний Суд України" відносно удосконалення правового статусу, організації і порядку діяльності КСУ.

Законопроектом пропонується закріпити за КСУ повноваження за поданням укладень про відповідності законопроектів про внесення змін до Конституції України вимогам ст. 157 і 158 Основного Закону України і про порушення ВР АР Крим Конституції або законів України. Також Закон пропонується доповнити главами 17 і 18 відносно порядку їх розгляду.

Закон може поповнитися ст. 23-1, яка врегулює питання звільнення судді КСУ від посади за його заявою про відставку або за власним бажанням. Так, передбачається, що суддя КСУ має право подати заяву про відставку, якщо він має стаж роботи, що надає право на відставку не менше 20 років. Що стосується звільнення за власним бажанням, то подати відповідну заяву суддя може у будь-який момент перебування на посаді.

Крім того, з метою раціональнішої обробки конституційних звернень пропонується внести в ст. 39, 42 Закони зміни, які на законодавчому рівні дозволяли б Секретаріату КСУ повертати заявникам клопотання, яке явно не відповідають вимогам Закону.

У числі змін - уточнення круга суб'єктів права на конституційне представлення з питань ухвалення рішень і дачі укладень Конституційним Судом; уточнення вимог до змісту конституційного звернення (зокрема, передбачена вказівка номера засобу зв'язку, адреси електронної пошти, якщо такі є).

Згідно з проектом підставами для відмови у відкритті провадження у справі в КСУ являється також наявність рішення (висновки) Конституційного Суду України відносно предмета конституційного представлення (звернення).

Рішення про відкриття конституційного виробництва або про відмову у відкритті конституційного виробництва приймається не пізніше за 2 місяці з дня затвердження кандидатури судді-доповідача на засіданні колегії суддів КСУ. Нагадаємо, раніше депутат Р. Князевич запропонував встановитищо термін виробництва у справах за конституційними уявленнями і конституційними зверненнями не повинен перевищувати трьох місяців.

Витрати учасників конституційного виробництва відшкодовуються за рішенням КСУ з держбюджету України в порядку і розмірах, визначених Кабміном.

Передбачається, що рішення і укладення КСУ впродовж наступного робочого дня після їх підписання офіційно оприлюдняться і спрямовуються Президентові України, Верховній Раді України і Кабінету Міністрів України. Рішення і укладення КСУ разом з особливою думкою суддів КСУ і визначенням Суду про відкриття, відмовою у відкритті або припиненні конституційного провадження у справі розміщуються на офіційному сайті КСУ, публікуються в "Віснику Конституційного Суду України" і інших офіційних друкарських виданнях.

Рішення і висновки Конституційного Суду України в рівній мірі обов'язкові до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені. Рішення і укладення КСУ мають пряму дію і для набуття чинності не потребують підтвердження з боку будь-яких органів державної влади.

Закони і інші правові акти ВР України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України, правові акти ВР АР Крим, або їх окремі положення визнані неконституційними втрачають силу з дня прийняття Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Рішення Конституційного Суду України являється преюдиціальним якщо КСУ розповсюдив його дію на правовідносини, що виникли в результаті застосування і дії неконституційного акту до моменту втрати ним сили.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини