Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи підготували декілька сценаріїв для політиків

3 грудня 2013, 09:05
234
0
Реклама

Як ЮРЛИГА повідомляла ранішеюристи, присутні учора на круглому столі "Після Вільнюса і на Майдані. Що далі"?, у 16.00 2 грудня продовжили засідання у вузькому експертному крузі з метою виробити для політиків можливі сценарії вирішення політичної ситуації, що склалася.

Конкретні ціліякі треба ставити перед собою політикам, юристи по пропозиції Василя Кисилястаршого партнера ЮФ "Василь Кисиль і партнери", бачать в наступному:

- відставка уряду;

- карна відповідальність міністра внутрішніх справ Віталія Захарченко;

- підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Юристи розділилися на дві групи і обговорювали механізми досягнення цих цілей за умови відставки Президента і без такої.

Сценарій № 1.

Спершу слід добитися відставки Уряду шляхом прийняття Постанови ВР про вираження недовіри Кабміну. Проект цього документу вже зареєстрований у ВРпроте Володимир Сущенкоюрист, викладач НаУКМА, радить, в якості основі для відставки додати посилання на ч. 4 ст. 116 Конституцій України, якою не передбачені повноваження Кабміну на припинення процесу підписання угоди з ЄС. А також окремо посилатися на п.2 ст. 116 Конституцій згідно з яким Уряд повинен забезпечувати реалізацію прав і свобод громадян. Тим самим буде вказано на той факт, що Кабмін не вжив заходи по недопущенню силового сценарію розгону Євромайдану.

Відмітимо, що в проекті постанови є посилання Закон України "Про принципи зовнішньої і внутрішньої політики".

"Якщо вже не можна внести зміни в проект постанови, то ці аргументи слід озвучити усно"- вважає пан Сущенко.

Після відставки Кабміну більшість депутатів повинна запропонувати свої кандидатури на посаду Прем'єр-міністра і інших міністрів. По суті це повинно бути практично пакетне голосування, хоча воно і не передбачено законодавством, відмічають члени робочої групи. Також кандидат в Прем'єри перед голосуванням за його кандидатуру повинен зробити публічну заяву відносно того, що робота над підписанням Угоди з ЄС триватиме. Юристи відмічають, що звичайно ж це політичний механізм, проте виключно правовий інструментарій в цій ситуації застосувати неможливо.

Що стосується притягнення до карної відповідальності В. Захарченко, то це практично неможливо, зокрема, внаслідок того, що особа, що нібито віддавало вказівки "Беркутові", вже узяло на себе провину за те, що сталося.

Сценарій № 2.

Другу позицію, що включає відставку Президента, представив Олександр Мартыненкостарший партнер CMS Cameron McKenna. Відштовхується юрист від наступних аргументів - права і свободи громадян вважаються в Україні найбільшою соціальною цінністю згідно Конституції, а держава відповідає перед людьми за свою діяльність. Отже, оскільки держава свої обов'язки не виконала, про що свідчать порушення права на мирні збори зокрема, то мають бути прийняті заходи.

ВР як єдиний легітимний орган в державі на сьогодні повинна прийняти постанову про вираження недовіри Президентові.

Потім, використовуючи політичний тиск, виконання функцій чинним Президентом стане неможливим, що змусить його написати заява про відставку.

Проте і це рішення лежить більше в політичній площині, ніж правовий внаслідок того, що Регламентом ВР подібні дії не передбачені. А саме на нього посилатимуться деякі депутати, яким буде запропонований такий варіант.

Сценарій № 3 лежить в площині впровадження процедури тимчасового усунення від виконання обов'язків Президента у рамках процедури імпічменту. Проте, як резюмують юристи, цей сценарій не буде сприйнятий Європою, яка даний дії може кваліфікувати як узурпацію влади.

Сергій Власенко пообіцяв донести варіанти, що пропрацювали юристами, до відома лідерів опозиції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини