Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи запропонують правовий вихід з політичної ситуації, що склалася

2 грудня 2013, 15:47
432
1
Реклама

Сьогодні, 2 грудня, в прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбувся круглий стіл "Після Вільнюса і на Майдані. Що далі"?. У експертному крузі зібралися юристи, а також представники депутатського корпусу і громадськості. Представники як влади, так і силових структур на обговорення не явилися.

Микола Томенконародний депутат, заявляє, що на завтра планується блокування ВР, проте мітингуючі дозволять парламенту провести засідання. На порядку денному два блоки питань - про відставку Кабміну і відносно дій МВС, "Беркуту", питання Тимошенко, та ін. На сьогодні, за даними депутата, можна розраховувати на голоси 215 депутатів. Йдеться тільки про ситуативну більшість.

Нагадаємо, проект постанови ВР "Про відповідальність Кабінету Міністрів України" (рег. № 3692), був поданий опозицією ще 25.11.2013. Згідно з проектом, ухвалити резолюцію недовіри Кабміну пропонується у зв'язку із зрадою урядом національних інтересів держави.

Варіант відставки Кабміну Микола Томенко вважає реальним, не дивлячись на факт можливого порушення Регламенту ВР.

Серед безлічі закликівякі звучать на Майдані, з вуст політиків, з'являються на сторінках ЗМІ, юристи реальними вважають далеко не усі. Так, Василь Кисильстарший партнер ЮФ "Василь Кисиль і партнери", абсолютно реальними в існуючій ситуації називає наступні події:

- відставка Уряду;

- відставка і притягнення до відповідальності Міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко;

- вимога підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Останній пункт на думку деяких учасників круглого столу має мало загального з реальністю. Так, або асоціація буде підписана до Нового року, або вона відбудеться набагато пізніше. Олександр Мартыненкостарший партнер CMS Cameron McKenna, стверджує, що з діючим режимом угоду не підпише жоден європейський політик. Після розгону Майдану, застосування сили до мирних громадян це вже неможливо. Хіба що після зміни влади в 2015 р., вважає юрист.

Якщо припустити, що відставка Кабміну вже вирішене питання, то можливий варіант створення Тимчасового уряду, який повинен полягати як з представників опозиції, так і теперішній владі.

Відмітимо, що стосується рішення про призупинення процесу підготовки до укладення Договору про асоціацію з ЄС, то виведення юристів однозначне - було перевищення повноважень з боку Уряду. Уповноваженим на ухвалення подібних рішень є Президент України.

"У нас є конкретна особа, яка несе персональну відповідальність за те, що відбувається, і це Президент України" - стверджує колишній нардеп Сергій Власенко. На його думку, не можна шукати юридичних виходів у той момент, коли людей поставили за грань будь-яких юридичних конструкцій.

Володимир Сущенкоюрист, викладач НаУКМА, відмічає, що рішення повинні базуватися на Конституції, оскільки конкретних норм, як діяти в цій ситуації немає, а заглибившись в інші нормативні акти, можна в них просто потонути.

Також юристи вважають, що треба намагатися відновити втрачений конституційний лад, який фактично був змінений рішенням Конституційного Суду України в 2010 г. "Якщо формувати позицію юридичної громадськості, то я б закликав шукати шляхи до відновлення втраченого конституційного ладу" - закликає Олексій Гончаруккерівний партнер ЮФ "Constructive Lawyers".

Що стосується обговорюваного питання імпічменту Президента, то юристи просять політиків не концентрувати увагу на цьому, оскільки по суті юридичного підкріплення немає. Це нереально з юридичної точки зору. "Хто зараз піде в тимчасову слідчу комісію підтверджувати державну зраду Президента"? - запитує Олександра Павленко, партнер ПГ "Павленко і Побережнюк".

Нагадаємо, сьогодні в Інтерфаксі відбулася прес-конференція, на якій адвокати заявили, що готові встати на правовий захист учасників Євромайдану.

За підсумками круглого столу юристи домовилися зустрітися сьогодні в 16.00щоб в приватному порядку обговорити можливі варіанти розвитку подій і запропонувати політикам посильну юридичну допомогу і механізми виходу з ситуації, що склалася. Очікується, що до експертів приєднаються В. Буткевич, Н. Козюбра і В. Мусияка.

Крім того, Ольга Чибисовавиконавчий директор Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ, оголосила про те, що компанія запрошує до співпраці юристів, готових займатися підготовкою позовів і надавати іншу допомогу журналістам, постраждалим від застосування сили.

Запис он-лайн трансляції круглого столу можна подивитися по посиланню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини