Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ роз'яснив норми про виплату держслужбовцям грошової допомоги у разі виходу на пенсію

29 листопада 2013, 14:23
4164
2
Реклама

З. Пастух звернулася в КСУ з клопотанням дати офіційне тлумачення положення ч. 13 ст. 37 Закону про держслужбу згідно з яким державним службовцем у разі виходу на пенсію за наявності стажу держслужби не менше 10 років виплачується посібник у розмірі 10 місячних посадових окладів в системному зв'язку з положеннями п. 2 ч.1, ч.2 ст. 40 КЗоТ, ст. 21 Закону "Про основні принципи соціального захисту ветеранів праці і інших громадян похилого віку в Україні" у аспекті таких питань :

- за наявності яких умов (підстав) державний службовець у разі виходу на пенсію має право на отримання грошової допомоги у розмірі 10 місячних посадових окладів згідно ч. 13 ст. 37 Закону про держслужбу;

- чи передбачено Законом про держслужбу, що для надання грошової допомоги у розмірі 10 місячних посадових окладів при виході на пенсію, окрім наявності права виходу на пенсію при звільненні з роботи на підставі п. 2 ч.1, ч. 2 ст. 40 Кодексу і наявності стажу держслужби не менше 10 років, потрібне досягнення держслужбовцем пенсійного віку.

Суд відмічає, грошова допомога у розмірі 10 місячних посадових окладів виплачується держслужбовцеві за умови виходу на пенсію з посади держслужбовця і наявності страхового стажу, у тому числі стажу держслужби не менше 10 років. Ніяких додаткових умов для виплати грошової допомоги державному службовцеві у разі виходу його на пенсію в ч. 13 ст. 37 Закону про держслужбу не встановлено.

Крім того, КСУ звертає увагу, що грошова допомога, передбачена вказаним законодавчим положенням, носить разовий характер. Право на її отримання пов'язане з певним стажем роботи особи на посаді держслужбовця і припиненням цієї роботи у зв'язку з виходом на пенсію держслужбовця. Тому, розірвання трудового договору з держслужбовцем по підставах, визначених в п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗоТ (зокрема, виявленої невідповідності працівника займаної посади або виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, що перешкоджає продовженню цієї роботи), не може нівелювати право держслужбовця на отримання вказаної грошової допомоги за наявності стажу держслужби не менше 10 років.

Також в рішенні вказано, що держслужбовець у разі дострокового (не раніше чим за півтора роки до встановленого законодавством терміну) виходу на пенсію держслужбовця на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 Кодексу у зв'язку з виявленою невідповідністю займаної посади за станом здоров'я і неможливістю перекладу, з його згоди, на іншу роботу відповідно до ч. 2 ст. 40 Кодексу, за наявності стажу держслужби не менше 10 років і страхового стажу, як і інші держслужбовці, які виходять на пенсію з посад держслужбовців після досягнення віку, вказаного в ч. 1 ст. 37 Закону про держслужбу, має право на отримання грошової допомоги у розмірі 10 місячних посадових окладів.

КСУ вирішив, що у разі дострокового виходу на пенсію держслужбовця з посади в органах державної влади держслужбовець за наявності стажу державної служби не менше 10 років і страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком в мінімальному розмірі, передбаченого абз. 1 ч. 1 ст. 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", має право на отримання грошової допомоги у розмірі 10 місячних посадових окладів, яке не пов'язане з досягненням пенсійного віку, визначеного в ч. 1 ст. 37 Закону "Про державну службу".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини