Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть уточнити деякі моменти придбання і припинення права власності

21 листопада 2013, 09:05
135
0
Реклама

Депутати Павло Петренко і Андрій Пишний вважають, що в Цивільному кодексі існує повна невизначеність відносно моменту виникнення права власності, а також ряд інших проблемних аспектів. Вирішити такі непогодження вони пропонують законопроектом № 3638 відносно підходів визначення підстав придбання і припинення права власності в Україні.

Проектом пропонується внести зміни в Цивільний і Сімейний кодекси. Зокрема, ч.1 ст. 178 СК пропонується викласти в наступній редакції: дохід, отриманий від використання майна малолітньої дитини, батьки зобов'язані направляти на потреби цю дитинузміст і збереження його майна. Частина доходу, яка не використовується на вищезгадані цілі, може бути використана батьками на виховання і зміст братів і сестер цієї дитини, а також на потреби сім'ї.

Ряд змін пропонується внести в ГК:

- встановити, що співвласник нерухомого майна має право розпорядитися своєю долею в праві загальної пайової власності тільки з відома інших співвласників.

- визначити, що власник має право знищувати майно тільки способом безпечним для оточення і довкілля.

- спадок відкривається внаслідок смерті особи або оголошення його померлим в судовому порядку, або після посмертної реабілітації.

- визначити додаткові підстави припинення права власності, а саме - у разі придбання права власності на майно іншою особою на підставі статей 335, 338, 341, 343-345 ГК.

- якщо вартість переробки і створеної нової речі істотним чином перевищує вартість матеріалу, право власності на нову річ придбаває по його бажанню особу, що здійснила таку переробку. В цьому випадку особа, що здійснила переробку, зобов'язана відшкодувати власникові матеріалу його вартість, а не моральна шкодаяк встановлено зараз.

Якщо особа здійснила переробку частково зі свого, а частково з чужого матеріалу, воно придбаває право власності на таку річ тільки тоді, коли вартість переробки і наданого ним матеріалу істотно перевищує вартість чужого матеріалу. В цьому випадку особа, що здійснила переробку, зобов'язана відшкодувати власникові використаних в процесі переробки матеріалів їх вартість.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини