Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов готує роз'яснення з питань трансфертного ціноутворення

20 листопада 2013, 11:38
230
1
Реклама

Учора, 19 листопада 2013 р., ЮРЛИГА відвідала круглий стіл в Міністерстві прибутків і зборів, на якому обговорювався проект узагальнювальної податкової консультації з окремих питань податкового законодавства відносно трансфертного ціноутворення. Проект консультації містить відповіді на 23 питання. Деякі з них були погоджені членами Громадської ради беззастережно, а деякі піддалися критиці. Як наслідок - представники Миндоходов обіцяли допрацювати спірні позиції з урахуванням пропозицій експертів, а фінальну версію документу можна чекати вже до кінця місяця.

Особливо бурхливе обговорення викликала відповідь на питання, які операції враховуються при визначенні вартісного критерію - 50 млн. грн. контрольованої операції для цілей застосування пп.39.2.1.4 пп. 39.2.1 п. 39.2. ст. 39 НК. Так, в проекті міститься наступна відповідь: "Згідно ст.1 Закону від 16.07.1999 р. 996 - XIV "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" господарська операція - ця дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів і зобов'язань, власному капіталі підприємства. При визначенні вартісного критерію контрольованої операції 50 млн. грн. враховуються операції, які викликають зміни в структурі активів і зобов'язань, власному капіталі підприємства.

Подібне формулювання не сподобалося членам Громадської ради, які відмічають, що у такому разі під контрольовані операції потраплятиме і виплата дивідендів, внесок до статутного фонду, приміром. Крім того, в цьому пункті варто уточнити питання по кредитах, договорах страхування і комісії. Також за правильне вважають вони і згадка Закону про бухоблік.

Представники Миндоходов погодилися допрацювати цей пункт.

Також відмітимо, що згідно з роз'ясненнями Міністерства першим звітним періодом для подачі звіту про контрольовані операції буде 2013 р. Для визначення об'єму контрольованих операція враховується вартісний показник усіх операцій окремо з кожним контрагентом в цілому за календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня 2013 р. В звіті за 2013 р. платник податку повинен вказати контрольовані операції, здійснені в період з 1 вересня по 31 грудня 2013 р.

У звіті контрольовані операції відображаються по даті переходу права власності на товари або по даті складання акту або іншого документу, оформленого у відповідність з вимогами чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Якщо у своєчасно поданому звіті не відображені окремі контрольовані операції у відповідність з п. 120.3 ст. 120 НК застосовується штраф у розмірі 5 % від торби контрольованої операціїне відображеною в звіті. На заперечення з боку експертів в Миндоходов заявляють, що ця норма є компромісною, оскільки був можливий варіант, що ці 5 % відлічувалися б від усієї торби контрольованих операцій. В цілому ж, потрібні зміни до Кодексу відносно цього питання.

При визначенні об'єму контрольованих операцій враховується торба акцизного податку.

Рішення про застосування одного з методів відносно визначення звичайних цін платником приймається самостійно і окремо повідомляти про те контролюючому органу не треба. Інформація відносно вибраного методу вказується у відповідній графі звіту про контрольовані операції.

Нерозуміння в середовищі експертів викликало твердження, що якщо підприємство в 2012 р. згідно з угодою купівлі-продажу придбало товар у пов'язаної особи на суму 150 млн.грн., але в жовтні 2013 р. у відповідність з укладеною додатковою угодою покупець повернув продавцеві частину раніше отриманого товару на суму більше 50 млн. грн., то таке повернення підпадає під контрольовану операцію. В цілому було прийнято рішення допрацювати і питання, і відповідь (пропрацювати ситуацію у рамках одного року і різних років, по різних сумах). Також відмітимо, звучали різні пропозиції по коригуванню таких положень. Приміром, повернення підпадає під контрольовану операцію, якщо він є предметом самостійного договору, а якщо повернення підпадає під неналежне виконання зобов'язань, то не треба вважати його контрольованою операцією.

Крім того, Ярослав Романчукглава Громадської ради при Миндоходов, керівний партнер МПЦ Eucon, цікавиться, а хто ж займатиметься перевірками контрольованих операцій. Кодексом позначено, що це мають бути територіальні органи, але незрозуміло хто саме - районні інспекції, головні управління в областях, ЦОПы?

Микола Мишынначальник відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту податкового і митного аудиту відмічає, що за попередніми даними, це мають бути Головні управління. Відповідного документу, в якому було б чітко роз'яснено це питання доки немає, але він вже на підході. Виносити податкові повідомлення-рішення також будуть Головні управління.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини