Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд вирішив, як рахувати позовну давність в суперечках про стягнення заборгованості за кредитним договором

8 листопада 2013, 11:03
2368
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах 6 листопада 2013 р. розглянув справу № 6- 116цс13, предметом якого була суперечка про стягнення заборгованості за кредитним договором і зробив правове укладення, згідно з яким початок течії терміну позовної давності відповідно до ст. 261 ГК України співпадає з моментом виникнення у зацікавленої сторони права на позов.

Течія позовної давності за вимогами кредитора, витікаючих з порушення боржником умов договору (графіка погашення кредиту) про погашення боргу частями (щомісячними платежами) починається відносно кожної окремої частини, з дня, коли сталося це порушення. Позовна давність в таких випадках обчислюється окремо по кожному простроченому платежу.

У разі порушення боржником термінів сплати чергових платежів, передбачених договором, відповідно до ч. 2 ст. 1050 ГК України кредитор впродовж усього часу - до встановленого договором терміну закінчення виконання останнього зобов'язання мають право заявити в суді вимоги про дострокове повернення тієї частини позики (разом з нарахованими відсотками - ст. 1048 ГК України), яка підлягає сплаті. Неоплачені до моменту звернення кредитора до суду платежі підлягають стягненню в межах позовної давності по кожному з платежів.

У разі встановлення в договорі різних видів цивільний - правовій відповідальності за різні порушення його умоводночасне застосування таких заходів відповідальності не свідчить про недотримання положень, закріплених в ст. 61 Конституції України про заборону подвійний цивільний, - правової відповідальності за одно і те ж порушення.

За інформацією ВСУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини