Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 15 березня Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5 %: на які ризики звернув увагу регулятор

Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15 % до 14,5 % із 15 березня 2024 року.

Подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом'якшення процентної політики, зазначив регулятор.

Нацбанк зауважує, що зберігається також ризик недостатності міжнародного фінансування, проте останнім часом спостерігалися позитивні зрушення в цьому питанні. Так, наприкінці лютого Рада Європейського Союзу схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро на 2024 - 2027 роки. У його межах уже в березні Україна має отримати перехідне фінансування обсягом 4,5 млрд євро. Україна також досягла угоди на рівні персоналу щодо третього перегляду програми з Міжнародним валютним фондом та очікує рішення Ради директорів Фонду за тиждень. Загалом у березні - квітні Україна може отримати більше 10 млрд дол. США. Активізація надходжень зовнішньої допомоги в найближчий час дасть змогу суттєво наростити обсяг міжнародних резервів.

Водночас, вказує регулятор, актуальними залишаються такі ризики:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб для підтримання обороноздатності чи покриття значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;

  • суттєві пошкодження інфраструктури, передусім портової, що обмежуватиме експорт;

  • продовження часткового блокування кордонів з деякими країнами ЄС для вантажних перевезень, що обмежуватиме експорт та здорожчуватиме імпорт;

  • поглиблення негативних міграційних тенденцій.

З іншого боку, наголошують у Нацбанку, можуть реалізуватися і позитивні сценарії. Так, суттєве розширення потужності морського коридору може посприяти швидшому відновленню українського експорту, а враховуючи підвищення ефективності заходів валютного нагляду, - й збільшенню обсягів надходження валютної виручки.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням НБУ цього рішення, буде оприлюднено 25 березня 2024 року.

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 25 квітня 2024 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

За повідомленням НБУ

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини