Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк з 26 квітня знизив облікову ставку до 13,5 %: які ризики залишаються актуальними

Реклама

Правління Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5 % до 13,5 % із 26 квітня 2024 року.

Регулятор повідомив, що порівняно з попереднім прогнозом суттєво послабився ризик недостатності міжнародного фінансування в цьому році, однак ризики ритмічності його надходження зберігаються.

Також актуальними залишаються такі ризики:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб для підтримання обороноздатності чи покриття значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;

  • суттєві пошкодження інфраструктури, передусім енергетичної та портової, що обмежуватиме економічну активність і тиснутиме на ціни з боку пропозиції;

  • продовження часткового блокування кордонів деякими країнами ЄС для вантажних перевезень, що стримуватиме експорт та здорожчуватиме імпорт;

  • поглиблення негативних міграційних тенденцій;

  • загострення ситуації на Близькому Сході, що, зокрема, збільшує для світової економіки ризики можливих перебоїв у постачанні енергоресурсів та їхнього подорожчання.

Водночас, зазначає Нацбанк, зберігається ймовірність реалізації і низки позитивних сценаріїв, пов'язаних, зокрема, з подальшим розширенням експортних можливостей, передачею Україні коштів від знерухомлених російських активів, пришвидшенням євроінтеграційних процесів, реалізацією масштабної програми відновлення України.

Разом зі зниженням облікової ставки також на 1 в. п. зменшуються розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячними депозитними сертифікатами - до 13,5 % та 16,5 % відповідно. Крім того, НБУ суттєвіше знижує ставки за кредитами рефінансування - на 2 в. п. до 17,5 %. В умовах циклу пом'якшення процентної політики зменшується доцільність зберігати суттєву різницю між ставкою за кредитами рефінансування та обліковою ставкою.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням НБУ цього рішення, буде оприлюднено 6 травня 2024 року.

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 13 червня 2024 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

За повідомленням НБУ

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Юрист? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Нацбанк оновив порядок здійснення виїзних перевірок банків з питань фінмоніторингу, валютного та санкційного законодавства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини