Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ установив новий порядок виконання платіжних операцій з електронними грошима

Реклама

Національний банк у межах реалізації норм Закону «Про платіжні послуги» (далі - Закон) установив новий порядок надання емітентами електронних грошей (банками та небанківськими установами) фінансової платіжної послуги з випуску електронних грошей та виконання платіжних операцій з ними, зокрема відкриття та обслуговування електронних гаманців.

Відповідна постанова Правління НБУ від 29 вересня 2022 року № 210 «Про затвердження Положення про випуск електронних грошей та здійснення платіжних операцій з ними» набрала чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, - 1 жовтня 2022 року.

Регулятор нагадав, що Закон надав право небанківським надавачам платіжних послуг здійснювати випуск електронних грошей. До цього емітентами електронних грошей могли бути лише банки.

Для уніфікації вимог до такої діяльності Національний банк, зокрема:

  • встановив вимоги до порядку здійснення випуску електронних грошей і виконання платіжних операцій з ними;

  • зобов'язав емітента здійснювати формування номера електронного гаманця за міжнародним стандартом IBAN і встановив вимоги до режиму використання електронних гаманців;

  • запровадив вимоги до договору, який укладається між емітентом та споживачем або користувачем, з метою посилення захисту прав споживачів фінансових послуг.

Водночас НБУ нагадав, що з 24 лютого 2022 року тимчасово призупинив операції з випуску та розповсюдження електронних грошей, поповнення електронних гаманців електронними грошима (постанова Правління Національного банку від 24 лютого 2022 року № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (зі змінами).

За повідомленням НБУ

Миттєво аналізуй законодавство та виявляй найважливіше! Відтепер у LIGA360:Юрист результати пошуку доступні у візуальному форматі. Діаграми можна змінювати за багатьма критеріями: статусом документів, видавниками, категоріями та ін. Замов доступ за посиланням.

Читайте також:

Нацбанк оновив валютне регулювання для громадян та бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини