Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк пропонує заборонити кредитодавцям вживати заходи з повернення простроченої заборгованості щодо захисників України

Реклама

Національний банк з метою підтримки захисників і захисниць України направив листа Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради з пропозицією внесення змін до Закону України "Про споживче кредитування". Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Зазначимо, що 27 травня відповідний законопроєкт № 7414 зареєстровано в Парламенті.

Змінами пропонується на період дії воєнного стану та упродовж шести місяців після його припинення або скасування заборонити банкам, небанківським фінансовим установам та колекторським компаніям здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів-військовослужбовців.

Зокрема, йдеться про:

  • військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення (далі - правоохоронних органів), Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України, і військовослужбовців зазначених вище військових формувань та правоохоронних органів - громадян України, які виконують військовий обов'язок за межами України;

  • військовослужбовців, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після звільнення їх з військової служби, пов'язаного з проходженням військової служби, та членів їхніх сімей;

  • військовозобов'язаних та резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори;

  • членів добровольчих формувань територіальних громад під час їхньої участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони України.

Заборона кредитодавцям та колекторським компаніям вживати заходи з повернення простроченої заборгованості, зокрема через безпосередню взаємодію (телефонні та відеопереговори, особисті зустрічі), надсилання текстових, голосових та інших повідомлень через засоби телекомунікації, поширюватиметься як на військовослужбовців, так і членів їхніх сімей, близьких осіб, представників, спадкоємців, поручителів, майнових поручителів та третіх осіб, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит та які надали згоду на таку взаємодію.

Зазначається, що у разі виявлення порушення таких норм регулятор застосовуватиме визначені законодавством заходи впливу в частині дотримання вимог щодо взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

Миттєво аналізуй законодавство та виявляй найважливіше! Відтепер у LIGA360:Юрист результати пошуку доступні у візуальному форматі. Діаграми можна змінювати за багатьма критеріями: статусом документів, видавниками, категоріями та ін. Замов доступ за посиланням.

Читайте також:

Особливості державної реєстрації бізнесу в умовах воєнного стану: пам'ятка Офісу протидії рейдерству

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини