Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Виборчий кодекс

Реклама

Депутати 230 голосами підтримали запровадження виборчої системи, яка дозволяє персоніфікувати голосування (відкриті списки кандидатів).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186622_parlament-zbiratsya-priynyati-viborchiy-kodeks

Проект Виборчого кодексу України (проект № 3112-1) з техніко-юридичними правками було прийнято в другому читанні та в цілому на ранковому засіданні Парламенту 11 липня. Усього депутати розглянули понад 4000 правок.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя О. Черненко повідомив про основні положення, які потрібно повернути у Виборчий кодекс, і зачитав правки, до яких Робоча група пропонує повернутися до голосування з метою врахування. Доповідач зазначив про запропоновані зміни у Перехідних положеннях: цей Кодекс набуде чинності з 1 грудня 2023 року. Зазначені правки було підтримано.

https://jurliga.ligazakon.net/news/165973_izbiratelnyy-kodeks-prinyat-za-osnovu

Кодекс визначає гарантії права громадян на участь у формуванні складу представницьких органів державної влади, представницького органу влади АР Крим та представницьких органів і виборних осіб місцевого самоврядування, регулює підготовку та проведення різних типів виборів.

Законодавчий акт передбачає створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції та рекомендацій міжнародних організацій. Він регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, передбачених Конституцією.

Виборчий кодекс складається з трьох книг "Загальна частина", "Загальнонаціональні вибори" та "Місцеві вибори".

У Книзі першій визначено загальні засади проведення виборів, їх типи і види, основні принципи виборчого права, виборчі права громадян України, права та можливості виборців на участь у виборчому процесі, пов'язані з правом голосу, основні засади та суб'єктів виборчого процесу, його публічність і відкритість, систему територіальної організації виборів, повноваження та форми діяльності виборчих комісій, у тому числі ЦВК, систему виборчих комісій загальнонаціональних виборів, загальні засади та порядок ведення Державного реєстру виборців, а також врегульовано питання підготовки і проведення голосування, підрахунку голосів виборців, оскарження порушень виборчого законодавства тощо.

До Книги другої віднесено питання організації і порядку проведення загальнонаціональних виборів: виборів Президента та народних депутатів України, особливості фінансування відповідних виборів тощо.

У Книзі третій врегульовано питання організації та порядку проведення місцевих виборів (виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад; сільських, селищних, міських голів; сільських, селищних старост).

Виборчий кодекс визначає особливості підготовки і проведення голосування та встановлення результатів виборів Президента України, позачергових та повторних виборів Президента, загальний порядок висування кандидатів на цей пост партіями та самовисування, умови реєстрації кандидатів на пост Президента, особливості відкриття, формування та використання виборчих фондів кандидатів, підготовки і проведення голосування та встановлення результатів виборів Президента України.

Згідно із Виборчим кодексом вибори народних депутатів України проводитимуться на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. При цьому у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали 4 % і більше дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. При цьому застосовуватиметься виборча система, яка дозволяє персоніфікувати голосування (відкриті списки кандидатів).

Аналогічна виборча система застосовуватиметься також на виборах депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних рад, а також міських рад тих міст, у яких кількість виборців перевищує 90 тис. осіб. До таких міст належать усі обласні центри, а також кілька інших міст обласного значення. На виборах міських голів таких міст застосовуватиметься виборча система абсолютної більшості.

Вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тис. осіб), районної в місті ради проводитимуться за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. У кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів. При цьому вибори депутатів районної ради проводитимуть за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, межі яких збігаються з межами сіл, селищ (громад), міст, що входять до складу відповідного району. У кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Вибори сільського, селищного, міського голови проводитимуться в єдиному сільському, селищному, міському виборчому окрузі в межах території відповідної сільської, селищної, міської громади. Вибори сільського, селищного, міського (міста з кількістю виборців не більше 90 тис. осіб) голови проводитимуться за виборчою системою відносної більшості. Вибори сільського, селищного старости проводитимуться за виборчою системою відносної більшості в межах території села, селища у складі об'єднаної громади.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини