Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Профільний комітет рекомендує Раді прийняти за основу проєкт щодо особливостей призначення на посаду судді в умовах воєнного стану

Реклама

1 травня 2024 року Комітет ВР з питань правової політики на засіданні розглянув проєкт Закону № 9439 «Про внесення змін до Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо особливостей призначення на посаду судді в умовах воєнного стану», поданий народним депутатом Масловим Д. В. та ін.

Метою законопроєкту є належна перевірка осіб, які претендують бути призначеними на посаду судді та подання про призначення яких внесла Вища рада правосуддя Президенту, на предмет вчинення ними дій, які можуть загрожувати національній безпеці України чи завдати шкоди національним інтересам в умовах воєнного стану і річного післявоєнного періоду.

Проєктом запропоновано внести зміни до Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів» та до Розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про Вищу раду правосуддя».

Зокрема, передбачити, що тимчасово, протягом строку дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування Президент може повернути подання про призначення судді на посаду до Вищої ради правосуддя для повторного розгляду в разі отримання від Служби безпеки, Національного антикорупційного бюро стосовно особи, щодо якої внесено подання, інформації, яка свідчить про вчинення такою особою дій, які можуть загрожувати національній безпеці України чи завдати шкоди національним інтересам. У такому випадку ВРП повторно розглядає питання внесення Президентові подання про призначення особи на посаду судді.

Обговоривши положення законопроєкту, Комітет з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати Парламенту включити до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання зазначений проєкт і за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу, а також застосувати статтю 116 Регламенту Верховної Ради.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Оновлено Стандарти діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини