Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати забракували проект про надання інформації на адвокатський запит

26 листопада 2013, 10:28
191
0
Автор:
Реклама

Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання законопроект № 2947 відносно реалізації професійних прав адвокатів.

Нагадаємо, проект був зареєстрований у квітні цього року депутатом Олегом Канивцем.

Проектом пропонується встановити в абз. 1 ч. 2 ст. 24 Закони про адвокатуру, що орган держвлади, орган місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, яким спрямований адвокатський запит, зобов'язані не пізніше 5 робочих днів з дня отримання запиту надати адвокатові відповідну інформацію, копії документів, окрім таємної або службової інформації і копій документів, в яких міститься таємна або службова інформація. Діюча редакція ст. 24 Закони містить обмеження відносно інформації з обмеженим доступом.

Також передбачається викласти в новій редакції ч. 3 ст. 28 Закону про держреєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили, надавши адвокатам право отримувати інформаційні довідки з Держреєстру прав про державну реєстрацію прав і їх обтяжили.

Відмітимо, проектом закону про прокуратуру пропонується надати адвокатові право на безкоштовний доступ до інформаційних баз цих держорганів, органів місцевого самоврядування, Пенсійного фонду України і фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, окрім баз даних, таких, що містять інформацію з обмеженим доступом.

На засіданні комітету відзначалося, що відповідно до ч.2 ст. 59 Конституцій для забезпечення права на захист від звинувачення і надання правової допомоги при рішенні справ в судах і інших державних органах в Україні діє адвокатура. Згідно п. 14 ч.1 ст. 92 виключно законами України визначаються основи організації і діяльності адвокатури. Відповідно до ч. 1, 2 ст. 32 Конституції ніхто не може піддаватися втручанню в його особисте і сімейне життя, окрім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збір, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації про особу без його згоди, окрім випадків, визначених законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини.

Крім того, відповідно до діючого абз. 1 ч. 2 ст. 24 Закони про адвокатуру і адвокатську діяльність орган держвлади, орган місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи керівники підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, яким спрямовано адвокатський запит, зобов'язані не пізніше 5 робочих днів з дня отримання запиту надати адвокатові відповідну інформацію, копії документів, окрім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом. Частями 1, 2 ст. 21 Закону про інформацію визначено, що інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна і службова.

Таким чином, відмічали народні депутати, проектом передбачається розширити права адвокатів на отримання конфіденційної інформації. При цьому, конфіденційною є інформація про фізособу, а також інформація, доступ до якої обмежений фізичною або юридичною особою, окрім суб'єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згоді) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених їм умов, а також в інших випадках, визначених законом (ст. 21 Закону про інформацію).

Члени Комітету відмітили, що згідно ст. 20 Закону про адвокатуру і адвокатську діяльність при здійсненні адвокатської діяльності адвокат має право здійснювати будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики і договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договори про надання правової допомоги, зокрема, знайомитися на підприємствах, в установах і організаціях з необхідними для адвокатської діяльності документами і матеріалами, окрім тих, що містять інформацію з обмеженим доступом (п. 3 ч. 1 цієї статті).

Проте, змін у вказану стаття Закону про адвокатуру законопроектом не пропонується. Запропоновану нову редакцію ч. 3 ст. 28 Закону про держреєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили, вважають парламентарі, необхідно допрацювати з урахуванням того, що відповідно до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи" в тексті Закону слова "державної податкової служби" замінені словами "прибутків і зборів".

За інформацією ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини