Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Декларування доходів, отриманих українцями за кордоном

Реклама

Після початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України та виїзду мільйонів українців за кордон, питання визначення податкових зобов'язань та подача декларацій в Україні набуло надзвичайної актуальності.

Чи потрібно в Україні декларувати доходи, отримані за кордоном?

Щоб зрозуміти, чи потрібно декларувати доходи, отримані фізичною особою за кордоном, спочатку слід визначити податковий резидентський статус фізичної особи: тобто чи є фізична особа податковим резидентом України за відповідний календарний рік або податковим нерезидентом.

Різниця між статусами податкового резидента та податкового нерезидента полягає в тому, що податкові резиденти декларують та оподатковують в Україні усі свої світові доходи, в той час як нерезиденти - лише доходи із джерелом їх походження в Україні.

Резидентський статус визначається фізичною особою самостійно за результатом календарного року на підставі законодавства та особистих обставин (сукупності фактів), які мали місце у відповідному календарному році.

Відповідно до п.п.14.1.213 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України фізичною особою-резидентом вважається фізична особа, яка має місце проживання в Україні. У разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів протягом податкового року.

Достатньою, але не виключною умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Резидентський статус також визначається з урахуванням вимог міжнародного законодавства, а саме конвенцій, укладених Україною з іншими державами, проте критерії в конвенціях та Податковому кодексу України схожі.

Слід зазначити, що якщо фізична особа протягом року перебувала в кількох країнах, то визначення резидентського статусу зазвичай є непростою задачею.

Звичайно, що з точки зору виконання податкових зобов'язань в Україні, менш ризиковим є визначення себе податковим резидентом України, але наслідком цього є те, що в Україні потрібно задекларувати та оподаткувати усі свої світові доходи.

Визначення себе податковим нерезидентом не несе обов'язку декларувати в Україні усі свої світові доходи, проте в такому випадку рекомендується підготувати документи, які б підтверджували цей статус, наприклад, довідку про резидентський статус в іншій країні, документи на право проживання за кордоном, трудовий договір із іноземною компанією тощо.

Як декларуються іноземні доходи?

Отож, якщо фізична особа на підставі законодавства визначає свій статус як податковий резидент за певний календарний рік, то у такої фізичної особи є обов'язок задекларувати та оподаткувати усі свої доходи в Україні, у тому числі доходи, отримані за кордоном.

Важливим є те, що фізичні особи-резиденти, котрі отримують доходи за межами України та сплачують податки за кордоном, можуть зарахувати їх під час розрахунку податків та зборів в Україні, якщо з країнами, де отримано дохід, підписані договори про уникнення подвійного оподаткування (всього налічується 72 країни, з якими підписані такі договори).

Декларування доходів та зарахування податків, сплачених за кордоном, здійснюється шляхом подачі декларації про майновий стан і доходи.

Для підтвердження права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, фізичним особам-резидентам потрібно отримати довідку від державного органу країни, де зазначається:

- сума сплаченого податку та збору,

- база оподаткування,

- об'єкт оподаткування.

Після цього цю довідку потрібно легалізувати у закордонній дипломатичній установі України саме в цій країні, якщо немає виключень у законодавстві (наприклад, якщо Україна уклала угода про правову допомогу з цією державою на підставі якої додаткове засвідчення документів не потрібне).

Слід додати, що згідно з роз'ясненнями податкових органів, податки, сплачені за кордоном не враховуються для нарахування і сплати військового збору. Відповідно, сума іноземного доходу підлягає оподаткуванню військовим збором в Україні за ставкою 1,5% незалежно від суми податків, сплачених за кордоном.

Але, якщо з країною, де проживає та працює фізична особа немає угоди про уникнення подвійного оподаткування, то в такому випадку податки сплачуються в Україні повторно, а саме: податок на доходи фізичних осіб за ставною 18% та військовий збір за ставною 1,5%.

Декларація про майновий стан і доходи подається до 1 травня року, наступного за звітним. Наприклад, строк подачі декларації за 2022 рік був 1 травня 2023 року.

Ті фізичні особи - резиденти, які не встигли подати декларацію до 1 травня, можуть подати її пізніше. У такому випадку, податкові органи зазвичай застосовують лише штраф за несвоєчасне подання звітності - у розмірі 340 грн.

Оксана Каращук, менеджерка, група супроводження глобального переміщення співробітників (GMS), KPMG в Україні

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів у 2023 році! Модуль "Мистецтво оборони" у LIGA360 надасть відповіді, як захистити бізнес правовим шляхом. Замовте прямо сьогодні.

Читайте також:

28 квітня частково набрав чинності Закон щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости