Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АПУ закликає міжнародну спільноту відреагувати на кричуще порушення міжнародного права — анексію Росією Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей

4 октября 2022, 16:42
98
0
Реклама

Асоціація правників України опублікувала звернення, у якому закликає міжнародну спільноту вжити швидких та рішучих дій для остаточного припинення війни з огляду на чергове грубе порушення міжнародного права Росією, а саме анексію РФ Херсонської, Запорізької, Донецької Та Луганської областей.

29 вересня 2022 року Президент Російської Федерації Владімір Путін підписав укази «про визнання незалежності та державного суверенітету Херсонської та Запорізької областей України», а наступного дня - договори про їх незаконну анексію, а також «приєднання» до складу РФ Донецької та Луганської областей України. Цим рішенням передувало проведення квазі-референдумів на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя, що повністю повторює сценарій 2014 року, коли було анексовано Кримський півострів. Так-звана «незалежність» квазі-формувань в Донецькій та Луганській областях була визнана РФ 21 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення в Україну.

2 жовтня 2022 року Конституційний Суд РФ підтвердив «конституційність» анексії вказаних чотирьох областей України, а 3 жовтня договори про анексію були «ратифіковані» Державною думою РФ.

Асоціація правників України вкотре наголошує, що територіальна недоторканість, суверенна рівність держав, право на самовизначення народів, повага і захист прав людини є основоположними принципами міжнародного права, яке забороняє і засуджує агресію. Суверенітет і територіальна цілісність України були визнані всіма країнами світу та гарантовані низкою міжнародних договорів.

Для всього світу очевидно, що вищезазначені рішення Президента РФ, Держдуми, Ради Федерації та Конституційного Суду РФ є черговим грубим порушенням норм міжнародного права і ескалацією агресії проти України. Будь-які «референдуми», проведені під військовим контролем РФ в умовах окупації, не можуть вважатися правом на самовизначення і є юридично нікчемними.

Світ має відреагувати на продовжувані злочинні дії РФ ВЖЕ ЗАРАЗ.

Чергове рішення РФ щодо анексії українських територій, як і ядерні погрози РФ, повинні укріпити єдність і згуртованість міжнародних партнерів і непохитну рішучість цивілізованого світу надати необхідну підтримку Україні і припинити незаконну агресію РФ.

У зв'язку із вищезазначеним, Асоціація звертається до міжнародної спільноти з вимогою вжити швидких та рішучих дій для остаточного припинення війни. Зокрема, АПУ просить:

- Уряди країн світу - суттєво розширити перелік фізичних та юридичних осіб, до яких застосовано санкції, і вже зараз ввести повне нафтове і газове ембарго.

- Уряди Сполучених Штатів Америки та країн Європи - терміново збільшити обсяги постачання озброєння, яке запитують уповноважені органи влади.

- Прокурора Міжнародного кримінального суду - пришвидшити розслідування злочинів РФ і терміново звернутись до суддів Міжнародного кримінального суду із клопотанням про видачу ордеру на арешт Президента Путіна й інших осіб із складу вищого політично-військового командування РФ.

- Генеральну асамблею ООН - скоординувати уряди країн-членів ООН щодо створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Крім того, розпочати процедуру виключення РФ зі складу Радбезу ООН або принаймні обмежити застосування права вето щодо подій в Україні, як сторони міжнародного збройного конфлікту.

- Країни з універсальною юрисдикцією - продовжувати ініціювати та проводити розслідування і судові розгляди воєнних злочинів та злочинів проти людяності РФ в Україні.

- Міжнародні та закордонні юридичні асоціації - публічно засудити анексію та закликати уряди країн світу до рішучих дій.

З повним текстом звернення АПУ можна ознайомитися за посиланням.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости