Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що таке воєнний та військовий злочин. Відповідальність

Реклама

Незаконне вторгнення росії в Україну - беззаперечний злочин. Однак, варто розібратися за який саме воєнний чи військовий злочин буде нести відповідальність агресор. Різниця між цими двома поняттями у юридичній площині досить суттєва.

Поняття воєнного злочину

Воєнний злочин - порушення законів та звичаїв війни. Воєнні злочини належать до сфери виключно міжнародного кримінального права.

Загальний перелік воєнних злочинів закріплений у Статуті Міжнародного кримінального суду (Римський статут).

Українське законодавство не містить визначення поняття «воєнний злочин». Попри відсутність законодавчого визначення воєнних злочинів, деякі з тих, що передбачені ККУ, є саме воєнними, а не військовими, злочинами, а саме:

· мародерство (стаття 432 ККУ).

· насильство над населенням у районі воєнних дій (стаття 433 ККУ);

· погане поводження з військовополоненими (стаття 434 ККУ);

· незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала та зловживання ними (стаття 435 ККУ);

Хто може бути притягнутий до воєнної відповідальності?

Міжнародним правом встановлена не тільки особиста відповідальність за воєнні злочини, а також командна відповідальність. Командир певного військового об'єднання несе відповідальність за порушення його підлеглими норм міжнародного гуманітарного права у тому випадку, якщо він володів інформацією про можливість вчинення ними правопорушень, проте не приклав зусиль для їх попередження чи припинення згідно статті 86 І протоколу до Женевських конвенцій 1949 року.

Термін давності не застосовується до воєнних злочинів та злочинів проти людства та людяності, що закріплено у Конвенції ООН «Про незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства» від 1968 року та Конвенції держав-учасниць Ради Європи «Про незастосування строків давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів».

Судові органи

Міжнародний кримінальний суд (МКС) - міжнародний судовий орган, який розглядає справи у притягненні осіб за вчинення злочину геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

МКС розташований у місті Гаазі, однак проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці.

Важливо! Міжнародний кримінальний суд не треба плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, але має іншу компетенцію.

Воєнні злочини під час війни Росії проти України

Воєнні злочини під час війним росії проти України мали місце від самого початку війни 24 лютого 2022 року. Згідно даних Генерального прокурора України в Україні наразі розслідують понад 1 700 справ про воєнні злочини росії. Зафіксовані чисельні випадки руйнувань житлової інфраструктури, вбивств мирних жителів та мародерства з боку російських військових на захопленій українській території.

З початку війни за інформацією міністра охорони здоров'я Віктора Ляшко, було вбито 6 працівників закладів охорони здоров'я та понад 12 тяжко поранено. 7 лікарень повністю знищені російськими окупантами і не підлягають відновленню, 104 заклади охорони здоров'я пошкоджені, але їх можна відновити. Були обстріляні 34 машини екстреної медичної допомоги, більшість з них виведено з ладу.

Станом на 14 березня 2022 з початку вторгнення рф в Україні 90 дітей загинули та понад 100 отримали поранення. Такі дані були оприлюднені Офісом Генерального Прокурора.

«90 дітей загинуло та понад 100 поранено внаслідок збройної агресії РФ станом на ранок 14 березня 2022 року. Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Чернігівській, Сумській, Херсонській, Миколаївській та Житомирській областях», - йдеться у повідомленні.

Точної кількості загиблих українців немає. В ООН повідомили, що станом на 7 березня серед цивільних в Україні - 1335 жертв нападу Росії, серед яких - 474 убитих.

13 березня в Ірпені російські військові розстріляли автомобіль, в якому перебували іноземці. 51-річний кореспондент Брент Рено загинув на місці. Його колега і водій були поранені.

Збір доказів

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан проголосив, що робота зі збору доказів розпочалася. У заяві перелічені назви 39 країн, які звернулися до МКС, і викладені копії звернень, зокрема, спільного від 38 країн, серед яких Велика Британія, Австрія, Чехія, Канада, Польща; і окремо звернення Литви.

Він знову закликав «всіх, хто бере участь у бойових діях в Україні, суворо дотримуватися чинних норм міжнародного гуманітарного права».

Докази російської агресії збираються на єдиній загальнодержавній платформі https://warcrimes.gov.ua/ (Офіс Генерального прокурора).
Якщо ви стали свідком або жертвою воєнного злочину та маєте фото або відео доказинадавайте все це правоохоронним органам.

Також ви можете надіслати свої докази на адресу офісу головного прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана - otp.informationdesk@icc-cpi.int. Зазначайте дату, час, місце, будь-які додаткові обставини. Писати краще англійською мовою.

Читайте також: ВРП закликає фіксувати та повідомляти про воєнні злочини рф в Україні: як це зробити?

Поняття військового злочину

Військовий злочин - суспільно небезпечне винне діяння при несенні служби у конкретній армії конкретної країни.

Відповідно до Кримінального кодексу України (розділ XIX) військові кримінальні правопорушення-це кримінальні правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов'язаними та резервістами під час проходження зборів.

До особливих ознак вказаних злочинів, ми можемо віднести: об'єкт - встановлений порядок проходження військової служби та суб'єкт - військовослужбовці ЗСУ та інших державних органів.

У ХІХ розділі Кримінального кодексу (статті 402-433) вказано 9 груп військових кримінальних правопорушень:

1. Проти порядку підлеглості та військової честі;

2. Проти проходження військової служби;

3. Проти порядку користування військовим майном та його збереження;

4. Проти порядку експлуатації військової техніки;

5. Проти порядку несення бойового чергування та інших спеціальних служб;

6. Проти встановленого порядку збереження військової таємниці;

7. Військові посадові кримінальні правопорушення;

8. Проти порядку несення служби на полі боя та в районі військових дій;

9. Кримінальні правопорушення, відповідальність за які передбачена міжнародними конвенціями.

Отже, військовими злочинами, є злочинні діяння передбачені саме Кримінальним кодексом України.

Хто несе відповідальність за військові злочини?

Відповідно до Кримінального кодексу України за військові злочини несуть відповідальність військовослужбовці:Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, інші особи, визначені законом.

Тобто, якщо підсумувати інформаціюто можна сказати, що воєнні злочини - вчиняються виключно на війні, а військові злочини - вчиняються виключно у війську. За злочини вчинені під час війни рф проти України, країна-агресор понесе відповідальність саме за воєнні злочини.

Ворог обов'язково буде покараний! Перемога за нами!

Юрист адвокатського об'єднання «Uniminds»

Сніжна Валерія

Читайте також: Змінено територіальну підсудність судових справ: ВС звернув увагу

Покарання за вчинення кримінального правопорушення в умовах воєнного стану буде наближеним до максимальної межі: ВС

ВР дозволила змінювати територіальну підсудність під час воєнного стану

Допомога армії України: куди можна перерахувати кошти

В умовах воєнного стану, завдання LIGA ZAKON - надати важливу інформацію для центральних органів влади, судів, прокуратури, армії та територіальної оборони. Саме тому ми забезпечимо безкоштовний доступ до платформи LIGA360 з повною базою НПА, аналітики й новин. Замовляйте доступ за посиланням.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости