Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приложение к материалу "ГКЦБФР просит согласовывать с ней сделки нерезидентов и назначения на должности руководителей фондовых бирж и депозитариев "

15 января 2010, 11:34
127
0
Реклама

Закон України

Про внесення змін до Закону України

“Про цінні папери та фондовий ринок”

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

І. Внести до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 31, ст. 268; 2008 р., № 50-51, ст. 384; 2009 р., № 17, ст. 236; Офіційний вісник України, 2009 р., №83, ст.2804) такі зміни:

1. У тексті Закону слова «відкрите (публічне) розміщення», «публічне (відкрите) розміщення» у всіх відмінках замінити словами «публічне розміщення» у відповідному відмінку, а слова «закрите (приватне) розміщення», «приватне (закрите) розміщення» у всіх відмінках замінити словами «приватне розміщення» у відповідному відмінку, слова «відкрито (публічно) розміщених» замінити словами «публічно розміщених», слова «відкритого (публічного) та закритого (приватного) їх розміщення» замінити словами «публічного та приватного їх розміщення».

2. У частині першій статті 1:

1) доповнити після абзацу першого новим абзацом такого змісту:

«викуп цінних паперів - відчуження цінних паперів їх власником шляхом укладення цивільно-правового договору з емітентом;»;

У зв'язку з цим, абзаци другий - чотирнадцятий вважати абзацами третім - п'ятнадцятим відповідно;

2) доповнити після абзацу третього новим абзацом такого змісту:

«вторинне розміщення цінних паперів - відчуження раніше викуплених цінних паперів емітентом шляхом укладення цивільно-правового договору з першим власником;»;

У зв'язку з цим, абзаци четвертий - п'ятнадцятий вважати абзацами п'ятим - шістнадцятим відповідно;

3) абзаци дванадцятий та тринадцятий викласти у такій редакції:

«обіг цінних паперів - вчинення правочинів, пов'язаних з переходом прав на цінні папери і прав за цінними паперами, за винятком договорів, що укладаються під час розміщення (первинного або вторинного) та викупу цінних паперів;

перший власник - особа, яка набула право власності на цінні папери безпосередньо від емітента (або від особи, що видала цінний папір) під час первинного або вторинного розміщення чи від андеррайтера під час первинного розміщення цінних паперів;»;

4) доповнити після абзацу чотирнадцятого новим абзацом такого змісту:

«пруденційні нормативи - фінансові показники, встановлені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, обов'язкові для виконання учасниками ринку цінних паперів;».

У зв'язку з цим, абзаци п'ятнадцятий - шістнадцятий вважати абзацами шістнадцятим - сімнадцятим відповідно;

5) абзац шістнадцятий викласти у такій редакції:

розміщення цінних паперів (первинне розміщення цінних паперів) - один з етапів емісії цінних паперів, що полягає у відчужені цінних паперів емітентом або андеррайтером шляхом укладення цивільно-правового договору з першим власником;».

3. У статті 2:

1) у частині другій:

у абзаці першому після слів «учасники фондового ринку - емітенти» доповнити словами «або особа, що видала неемісійний цінний папір,»;

після абзацу другого доповнити новими абзацами такого змісту:

«Особа, що видала неемісійний цінний папір - фізична та юридична особа, яка від свого імені видає (заповнює сертифікат) неемісійного цінного паперу та бере на себе зобов'язання щодо них перед їх власником.

Особа, що видала неемісійний цінний папір повідомляє про цей факт Державну податкову адміністрацію України та Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.»

У зв'язку з цим, абзаци третій - п'ятий вважати абзацами четвертим - шостим відповідно;

2) у абзаці другому частини третьої після слів «пов'язаних з розміщенням» доповнити словами «та викупом».

4. У статті 3:

1) частину другу після абзацу дванадцятого доповнити новим абзацом такого змісту:

«депозитні сертифікати.».

У зв'язку з цим, абзац тринадцятий вважати абзацом чотирнадцятим;

2) у частині п'ятій:

у абзаці одинадцятому вилучити слово «(депозитні)»;

після абзацу дванадцятого доповнити новим абзацом такого змісту:

«е) депозитні сертифікати;»;

У зв'язку з цим, абзаци тринадцятий - двадцятий вважати абзацом чотирнадцятим - двадцять першим відповідно.

5. У другому реченні абзацу четвертого частини третьої статті 7 слова «виплачується власнику облігації під час її погашення і» замінити словами «, за якою здійснюється її погашення,».

6. У статті 10:

1) у частині третій слова «умов розміщення облігацій» замінити словами «проспекту емісії»;

2) у третьому реченні абзацу третього частини четвертої слова «умовам випуску» замінити словами «проспекту емісії»;

3) у частині п'ятій слова «умов випуску облігацій» замінити словами «проспекту емісії»;

4) у абзаці другому частині сьомої слова «умови їх випуску» замінити словами «проспект емісії»;

5) у частині восьмій слова «не визначені умовами розміщення» замінити словами «не визначені проспектом емісії»;

6) перше речення частини дев'ятої викласти у такій редакції:

«Обслуговування розміщення, обігу та викупу державних облігацій України здійснює Національний банк України.»;

7) у першому реченні частини десятої слова «Розміщення, обслуговування та погашення облігацій зовнішніх державних позик України» замінити словами «Розміщення та погашення державних облігацій України»;

8) у частині одинадцятій слова «відповідно до умов розміщення» замінити словами «відповідно до проспекту емісії».

7. У статті 11:

1) у абзаці першому частини першої слова «умов розміщення» замінити словами «проспекту емісії»;

2) у частині четвертій:

абзаци другий та третій викласти у такій редакції:

«Іменні казначейські зобов'язання України існують виключно у бездокументарній формі.

Казначейські зобов'язання України на пред`явника існують виключно у документарній формі.»;

у першому реченні абзацу четвертого слова «У сертифікаті казначейського зобов'язання України» замінити словами «Власникові казначейського зобов'язання України на пред'явника, що існують у документарній формі, видається сертифікат, у якому»;

друге речення абзацу четвертого виключити;

у абзаці п'ятому слова «умовами їх розміщення» замінити словами «проспектом емісії»;

3) у частині шостій слова «Умови розміщення казначейських зобов'язань України можуть» замінити словами «Проспект емісії казначейських зобов'язань України може».

8. У частин п'ятій статті 12 слова «цінних паперів» виключити.

9. Статтю 13 викласти в такій реакції:

«Стаття 13. Ощадні сертифікати

1. Ощадний сертифікат - ордерний цінний папір, який видається на суму, що дорівнює суму вкладу, внесеного у банк, і підтверджує право вкладника (власника сертифіката) на одержання зі спливом встановленого строку суми вкладу та процентів, встановлених сертифікатом, у банку, який його видав.

2. Ощадні сертифікати видаються на певний строк (під відсотки, передбачені умовами їх видачі). Ощадні сертифікати існують виключно у документарній формі.

3. В сертифікаті ощадного сертифікату зазначаються вид цінного паперу, найменування і місцезнаходження банку, що видав сертифікат, серія і номер сертифіката, дата видачі, сума вкладу, процентна ставка, строк отримання вкладу, підпис керівника банку або іншої уповноваженої особи, засвідчений печаткою банку.

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку можуть встановлюватися додаткові реквізити сертифікату ощадного сертифікату.

4. Доход за ощадними сертифікатами виплачується під час пред'явлення їх для оплати в банк, що видав ці сертифікати.

У разі дострокового пред'явлення ощадного сертифіката до оплати банк виплачує суму вкладу та відсотки (за вкладами на вимогу), якщо умовами видачі сертифіката не передбачено інший розмір відсотків.».

10. Доповнити Закон новою статтею 131 такого змісту:

«Стаття 131. Депозитні сертифікати

1. Депозитний сертифікат - емісійний цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей на рахунок в фінансовій установі, визначає відносини позики між власником депозитного сертифікату та емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові депозитного сертифікату суму коштів внесених на депозитний рахунок у передбачений проспектом емісії строк та виплатити доход (проценти) за депозитним сертифікатом.

2. Емітентом депозитного сертифікату може бути лише юридична особа, яка в установленому порядку отримала ліцензію Національного банку України на здійснення банківських операцій.

3. Депозитні сертифікати за формою випуску можуть бути іменними або на пред'явника.

Депозитні сертифікати можуть існувати виключно в бездокументарній формі.

4. Вимоги до проспекту емісії депозитних сертифікатів встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку за погодженням з Національним банком України.

5. Реєстрацію випуску депозитних сертифікатів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку в установленому нею порядку. Обіг депозитних сертифікатів дозволяється після реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення депозитних сертифікатів та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску депозитних сертифікатів.».

11. У статті 17:

1) у частині першій:

абзац перший викласти у такій редакції:

«1. Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами на фондовому ринку провадиться торговцями цінними паперами. Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами не може поєднуватися з іншими видами господарської діяльності, крім професійної діяльності на фондовому ринку у випадках, встановлених статтею 26 цього Закону, та банківської діяльності.»;

доповнити новою частиною такого змісту:

«Ліцензія на здійснення діяльності з андеррайтингу видається за умови наявності ліцензії на здійснення дилерської діяльності.»;

2) абзац п'ятий частини восьмої викласти у такій редакції:

«провадження юридичними та фізичними особами на підставі договорів комісії або договорів доручення купівлі-продажу (обміну) цінних паперів через торговця цінними паперами, який має ліцензію на провадження брокерської діяльності, а також на підставі договорів купівлі-продажу або міни, договорів управління, укладених безпосередньо з торговцем цінними паперами;»;

3) частину десяту виключити;

4) доповнити новою частиною такого змісту:

«11. Правочини щодо цінних паперів, вчинені без участі торговця цінними паперами, крім правочинів, передбачених частинами восьмою та дев‘ятою цієї статті, є нікчемними.».

12. У статті 27:

1) частину першу після слів «які укладаються під час провадження професійної діяльності на фондовому ринку» доповнити словами «, вимоги до приміщення, технічного та програмного забезпечення»;

2) доповнити статтю новими частинами такого змісту:

«2. Професійні учасники фондового ринку зобов'язані дотримуватись пруденційних нормативів, перелік, величина і методика розрахунку яких встановлені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Перелік пруденційних нормативів встановлюється у відношенні до кожного виду професійної діяльності на фондовому ринку.

Професійні учасники фондового ринку зобов'язані надавати до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку розрахунки, які підтверджують виконання ними встановлених пруденційних нормативів щодо відповідного виду професійної діяльності в порядку та у строки, визначені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

3. Кандидати на посади керівників фондових бірж та депозитаріїв погоджуються з Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку у встановленому нею порядку.

4. У разі якщо нерезидент разом із своїми афілійованими особами має намір придбати контрольний пакет акцій (часток, паїв) фондової біржі або депозитарію або збільшити свою участь у статутному капіталі таким чином, що прямо або опосередковано володіти чи контролювати понад 50 відсотків статутного капіталу фондової біржі або депозитарію, нерезидент зобов'язаний отримати від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку попереднє письмове погодження на здійснення такого придбання, яке надається у встановленому Комісією порядку.

Для отримання такого погодження заявник подає Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформацію, передбачену нормативно-правовими актами, у тому числі про фінансовий стан та ділову репутацію майбутнього власника контрольного пакету акцій (часток, паїв) фондової біржі або депозитарію.

У разі якщо нерезидент разом із своїми афілійованими особами став власником понад 50 відсотків акцій (часток, паїв) статутного капіталу фондової біржі або депозитарію, статут та внутрішні правила (зміни до них) такої фондової біржі або депозитарію погоджуються з Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку у встановленому нею порядку.».

13. У статті 28:

1) у частині першій:

у абзаці першому після слів «Публічне (відкрите) розміщення цінних паперів -» доповнити словами «спосіб емісії цінних паперів, що передбачає»;

абзаци шість та сім викласти у такій редакції:

«4) реєстрація Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку випуску цінних паперів, проспекту їх емісії та видача тимчасового свідоцтва про державну реєстрацію випуску цінних паперів;

5) укладання у разі потреби договору із андеррайтером, стосовно розміщення цінних паперів;»;

пункти 7 - 11 викласти у такій редакції:

«7) укладення з депозитарієм договору про обслуговування емісії цінних паперів або з реєстратором - про ведення реєстру власників іменних цінних паперів (у разі відсутності такого договору), крім випадків, коли облік прав за цінними паперами веде емітент відповідно до законодавства або цінні папери розміщуються на пред'явника;

8) розкриття інформації, що міститься в проспекті емісії цінних паперів;

9) публічне розміщення цінних паперів;

10) затвердження результатів розміщення цінних паперів органом емітента, уповноваженим приймати таке рішення;

11) виготовлення сертифікатів цінних паперів у разі розміщення цінних паперів у документарній формі;»;

2) у частині другій:

абзац перший та другий викласти в такій редакції:

«Приватне (закрите) розміщення цінних паперів - спосіб емісії цінних паперів, що передбачає відчуження цінних паперів шляхом безпосередньої письмової пропозиції цінних паперів заздалегідь визначеному колу осіб, кількість яких не перевищує 100.

Приватне (закрите) розміщення акцій публічного акціонерного товариства - спосіб емісії цінних паперів, що передбачає відчуження акцій шляхом їх безпосередньої письмової пропозиції акціонерам такого товариства, а також заздалегідь визначеному колу осіб, кількість яких не перевищує 100.»

пункти 2 - 9 викласти у такій редакції:

«2) подання заяви та всіх необхідних документів на реєстрацію випуску цінних паперів;

3) реєстрація Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку випуску цінних паперів, проспекту їх емісії та видача тимчасового свідоцтва про державну реєстрацію випуску цінних паперів;

4) присвоєння цінним паперам міжнародного ідентифікаційного номера;

5) укладення з депозитарієм договору про обслуговування емісії цінних паперів або з реєстратором - про ведення реєстру власників іменних цінних паперів (у разі відсутності такого договору), крім випадків, коли облік прав за цінними паперами веде емітент відповідно до законодавства або цінні папери розміщуються на пред'явника;

6) реалізація власником акцій свого переважного права на придбання акцій в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

7) приватне розміщення цінних паперів;

8) затвердження результатів розміщення цінних паперів органом емітента, уповноваженим приймати таке рішення;

9) виготовлення сертифікатів цінних паперів у разі розміщення цінних паперів у документарній формі;»;

3) у частині четвертій слова «виключно закритим (приватним)» замінити словами «виключно приватним»;

4) доповнити новою частиною такого змісту:

«5. Реквізити тимчасового свідоцтва про державну реєстрацію випуску цінних паперів та свідоцтва про державну реєстрацію випуску цінних паперів встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.».

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Внести до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., № 51, ст. 292 із наступними змінами):

1) у статті 3:

після абзацу десятого доповнити новим абзацом такого змісту:

«пруденційний нагляд за професійними учасниками ринку цінних паперів;».

У зв'язку з цим абзаци одинадцятий - тринадцятий вважати абзацами дванадцятим - чотирнадцятим відповідно;

2) доповнити Закон новою статтею 111 такого змісту:

«Стаття 111. Пруденційний нагляд за професійними учасниками ринку цінних паперів

У разі виявлення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку порушень та/або недотримання пруденційних нормативів і інших вимог та показників, що обмежують ризики професійної діяльності на фондовому ринку, неправомірних дій чи бездіяльності посадових осіб і працівників суб'єктів фондового ринку Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право застосувати до професійного учасника фондового ринку один із наступних заходів впливу:

надавати обов'язкове для виконання розпорядження про усунення виявлених порушень та приведення у відповідність до встановлених пруденційних нормативів у встановлені строки;

застосовувати санкцію у вигляді накладення штрафу в порядку та у розмірах, затверджених цим Законом;

призупиняти дію ліцензії професійного учасника фондового ринку;

застосовувати санкцію у вигляді позбавлення ліцензії на здійснення професійного діяльності.

Порядок застосування заходів впливу встановлюється нормативними актами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.».

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости