Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : зміни для аудиторів, працюючих на ринку цінних паперів

17 жовтня 2013, 11:50
562
3
Автор:
Реклама

15 жовтня набуло чинності рішення НКЦБФР № 1248що підкоригувало законодавчі особливості роботи аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів (детальніше про нововведення можна прочитати в новині ЮРЛИГИ "При втраті бездоганної репутації аудиторську фірму виключать з реєстру").

Зокрема, рішенням № 1248 внесені зміни в Положення про порядок навчання і атестації фахівців з питань фондового ринку і Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів. Але що ж, власне, змінилося?

Які нові вимоги?

Серед іншого, Положення про порядок навчання і атестації фахівців з питань фондового ринку доповнено новим розділом, що встановлює особливості навчання працівників аудиторських фірм.

Змінами передбачається, що навчання працівників аудиторської фірми здійснюється на підставі відповідної учбової програми. Так, учбовий заклад видає слухачеві свідоцтво про навчання за підсумками проходження навчання і перевірки знань. При цьому термін дії свідоцтва про навчання працівника аудиторської фірми діє 3 року з дати його видачі.

У свою чергу, новими положеннями Порядка ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки профучастников ринку цінних паперіввизначено, що для внесення змін до Реєстру аудиторська фірма повинна буде надати також:

- анкету по діловій репутації керівника (працівників) аудиторської фірми;

- завірені підписом керівника і друком аудиторської фірми копії трудових книжок керівника фірми і співробітників фірми, що безпосередньо беруть участь в проведенні аудиторських перевірок профучастников ринку цінних паперів;

- електронну форму документів, що складається з електронних файлів, структура яких встановлюється документом НКЦБФР нормативно-технічного характеру.

В той же час передбачається, що НКЦБФР може прийняти рішення про виключення аудиторської фірми з Реєстру на підставі втрати фірмою бездоганної ділової репутації і закінчення терміну дії свідоцтва про внесення її в Реєстр.

Крім того, змінами визначено зобов'язання аудиторських фірм, внесених впродовж 2013 р. в реєстр по проведенню перевірки профучастников ринку цінних паперів, до 1 березня 2014 р. направити завірені підписом керівника і друком аудиторської фірми копії документів, що підтверджують проходження навчання шляхом підготовки за відповідною програмою.

Ольга Петрухина

"Насправді інформація про необхідність проходження спеціального навчання аудиторами для включення в реєстр аудиторських фірм, які можуть проводити перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, не є новиною", - стверджує керівник юридичного напряму АК "UHY Prostir Ltd" Ольга Петрухина. За її словами, таке положення було спочатку вказане в самому рішенні НКЦБФР № 1519 від 25.10.2012 р., яким затверджений новий Порядок ведення реєстру, з обмовкою про набуття чинності цієї умови з 01.01.2014 р. "Відстрочення набуття чинності такого положення, швидше за все, обгрунтовується необхідністю підготовки і розробки самих принципів і програм проходження такого навчання, на сьогодні, на жаль, остаточно не розроблених"- вважає юрист. На її думку, очевидно, такі нововведення є частиною загальної тенденції підвищення вимог до роботи аудиторських фірм, а також їх репутації на ринку аудиторських послуг.

Навчання фахівців аудиторських фірм : нові тенденції

Асистент аудитора аудиторської фірми "Престиж-аудит" Владислав Ященко вважає, що раніше усієї зміни в Положення про порядок навчання і атестації фахівців з питань фондового ринку мають своїй на меті забезпечення координації роботи з підготовки не лише фахівців, що здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, але і керівників і працівників аудиторських фірм, що безпосередньо беруть участь в проведенні аудиторських перевірок професійних учасників ринку цінних паперів.

"Позитивним моментом вищезгаданих змін є те, що з їх введенням учасник ринку цінних паперів може бути упевнений в тому, що працівник аудиторської фірми, що проводить аудиторську перевірку, обізнаний в процесі такої перевірки і має необхідні для такої перевірки знання"- констатує пан Ященко.

Руслан Редька

При цьому партнер практики корпоративного права АТ "Юскутум" Руслан Редька вважає, що оскільки Положення доповнене новим розділом про особливості навчання працівників аудиторських фірм, те навчання в першу чергу націлене на забезпечення добросовісного і професійного виконання аудиторами своїх обов'язків перед професійними учасниками ринку цінних паперів.

"Таке навчання проводитиметься акредитованими НКЦБФР учбовими закладами, з якими Комісія укладатиме відповідні договори. Після проходження навчання і перевірки знань слухачам видадуть свідоцтва про проходження навчання. Термін дії такого свідоцтва - 3 року. Слід зазначити, що для аудиторських фірм, бажаючих надавати послуги професійним учасникам ринку цінних паперів, необхідно мати в штаті як мінімум трьох фахівців, що пройшли таке навчання і отримали відповідне свідоцтво"- резюмує пан Редька.

У свою чергу, О. Петрухина звертає увагу на те, що згідно з Положенням про порядок навчання і атестації фахівців з питань фондового ринку сертифікат, що підтверджує проходження навчання, видається строком на 3 року, тоді як само посвідчення про включення аудиторської компанії в реєстр видається на термін дії свідоцтва про включення в Реєстр аудиторських фірм і аудиторів, виданого Аудиторською палатою України, термін дії якого - 5 років. "Тобто, можливо, що упродовж терміну дії самого свідоцтва про включення в реєстр аудиторських фірм, які можуть проводити перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, аудиторським компаніям доведеться проходити навчання двічі"- констатує О. Петрухина.

Зобов'язання розкриття інформації

Руслан Редька нагадує, що змінами в Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, аудиторів для включення в реєстр зобов'язали також розкривати інформацію про:

- пов'язаних особах керівника і працівників аудиторської фірми, які безпосередньо братимуть участь в проведенні аудиторських перевірок;

- діловій репутації аудиторської компанії;

- санкціях, застосованих до аудиторської фірми Аудиторською палатою України і іншими державними органами;

- результатах роботи такої компанії і її аудиторів (у випадку якщо вони до моменту пристрою в аудиторську фірму були зареєстровані як фізичні особи - підприємці) за останній рік.

Крім того, партнер АТ "Юскутум" закликає не забувати про те, що ще одним нововведенням є необхідність подачі в НКЦБФР завірених підписом керівника і друком аудиторської фірми копій трудових книжок керівника фірми і співробітників фірми, які безпосередньо братимуть участь в проведенні аудиторських перевірок професійних учасників ринку цінних паперів. "Вказані документи подаються у разі заміни працівників (сертифікованих аудиторів) і керівника аудиторської фірми, зміни в штатному розкладі аудиторської фірми (у разі звільнення або прийняття на роботу сертифікованих аудиторів, які і проводитимуть перевірки професійних учасників ринку цінних паперів). Такі зміни стануть основою для внесення змін до реєстру аудиторських фірм, що здійснюють перевірки професійних учасників фондового ринку"- повідомляє пан Редька.

Репутація аудиторської фірми : які вимоги?

Згідно зі змінами в Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки профучастников ринку цінних паперів, аудиторська фірма для внесення її в Реєстр додатково повинна подати інформацію про пов'язаних осіб керівника і працівників аудиторської фірмищо безпосередньо беруть участь в проведенні аудиторських перевірок професійних учасників ринку цінних паперів, і пов'язаних особах аудиторської фірми.

Як вважає пан Ященко, такі зміни дозволять НКЦБФР чітко розуміти, які саме особи проводитимуть аудиторську перевірку, пройшли вони навчання і чи мають бездоганну ділову репутацію. Крім того, перелік підстав для ухвалення рішення НКЦБФР про виключення аудиторської фірми був доповнений пунктом, відповідно до якого при втраті бездоганної ділової репутації фірма виключається з реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки профучастников ринку цінних паперів.

При цьому В. Ященко нагадує, що визначення поняття "Ділова репутація" вказане в Законі "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг", згідно з яким ділова репутація - сукупність документально підтвердженої інформації про особу, що дозволяє зробити висновок про відповідність його господарської і професійної діяльності вимогам законодавства, а для фізособи - і про належний рівень професійних здібностей і управлінського досвіду, а також відсутність у обличчя судимості за корисливі злочини і за злочини у сфері господарської діяльності, не знятої або не погашеної у встановленому законом порядку.

У такому разі виникає дилема: якщо для фізосіб документи, що підтверджують їх ділову репутацію, чітко визначені, то відносно юрособ - ні. На думку асистента аудитора, документами, які можуть зіпсувати бездоганну ділову репутацію аудиторської фірми, є скарги клієнтів аудиторської фірми, негативні результати перевірки аудиторської фірми Аудиторською палатою України, іншими державними органами.

Погоджується з такими висновками і інший практикуючий фахівець з "світу" аудиторських послуг. Так, в питанні того, що стосується втрати бездоганної ділової репутації як основи для виключення з реєстру, на думку Ольги Петрухиной, очевидно, що НКЦБФР мала на увазі відсутність застосування санкцій до аудиторської фірми як Аудиторською палатою України, так і іншими державними органами, а також відсутність непогашеної судимості керівника аудиторської компанії, адміністративних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів і санкцій з боку Аудиторської палати до керівника.

"Як бачимо, законодавці упродовж останнього року вирішили кардинально посилити контроль над роботою аудиторських фірм і підвищити вимоги до здійснення аудиторської діяльності, що, втім, надалі може зробити позитивний вплив на якість послуг", що надаються аудиторами- відмічає керівник юридичного напряму АК "UHY Prostir Ltd".

Деякі висновки

Р. Редька упевнений, що разом з раніше внесеними змінами в Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки профучастников ринку цінних паперів, що набув чинності 1 січня 2013 р., НКЦБФР посилює контроль за наданням аудиторських послуг для професійних учасників ринку цінних паперів, що, у свою чергу, повинно підвищити якість фінансової інформації, що розкривається учасниками ринку, і поліпшити рівень надання аудиторських послуг.

"Для ринку цінних паперів надання виключно якісних послуг аудиторськими фірмами украй важливе, оскільки не лише НКЦБФР, але і інвесторові, що оцінює результати діяльності компанії, у тому числі і на підставі висновку аудитора, необхідно бути упевненим в прозорості послуг, що робляться компанією, що підтверджує інформацію про результати роботи профучастника, а також в достатній кваліфікації персоналу такої аудиторської компанії"- підсумовує партнер практики корпоративного права АТ "Юскутум".

Правда, він же і попереджає, що, безумовно, нові вимоги до наявності в штаті аудиторських компаній, що надають послуги для профучастников ринку цінних паперів, фахівців, що мають додаткові сертифікати про навчання, може вплинути на вартість послуг, що робляться, а також зменшення кількості таких аудиторських компаній.

Проте в питанні майбутньої вартості аудиторських послуг асистент аудитора В. Ященко запевняє, що негативним моментом таких змін є те, що, на його думку, матиме місце підвищення цін на проведення аудиторських перевірок учасників ринку цінних паперів, оскільки з введенням таких змін аудиторські фірми повинні витрачати більше часу на проведення професійної підготовки їх співробітників і значно збільшити витрати на таку підготовку.

На закінчення пан Ященко відмічає, що такі зміни позитивні для підприємництва України, оскільки при проведенні аудиту керівники фінансових установ можуть бути упевнені в обізнаності керівника аудиторської фірми або працівника, що безпосередньо проводить перевірку, в чинному законодавстві України, процесі проведення перевірки.

"У будь-якому випадку аудиторські компанії, бажаючі бути включеними в Реєстр, повинні будуть потурбуватися об проходження такого навчання керівниками і аудиторами компанії, а ті, які вже були включені в реєстр упродовж 2013 р., повинні будуть це зробити до 01 березня 2014 р."- нагадує О. Петрухина.

Ви можете ознайомитися з аналітичними матеріалами і консультаціями по даній і іншим тематикам, безкоштовно встановивши на тест систему ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини