Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тевелев вважає, що депозитарна реформа пройшла відмінно

17 жовтня 2013, 10:30
577
0
Реклама

"Депозитарна реформа  відбулася- з гордістю відмітив Дмитро Тевелевголова НКЦБФР. - І самим кращим підтвердженням того, то усе пройшло нормально - це те, наскільки тихо вона пройшла. Немає розгромних статей в пресі, усі працюють, як працювали". Система не перестала працювати ні на хвилину, і, крім того, заслуговує на увагу короткий термін її проведення. У Польщі, приміром, депозитарій розділяв облікову і розрахункову системи 2 року.

Нагадаємо, 12 жовтня 2013 року набув чинності Закон "Про депозитарну систему України"згідно з якому  функції зберігання і обліку емісійних цінних паперів покладені на Центральний депозитарій, а проведення розрахунків по операціях з ними - на Розрахунковий центр по обслуговуванню договорів на фінансових ринках.

Зараз у Національному депозитарії  близько 10 тис. рахунків емітентів, а у  Розрахунковому центрі на даний момент відкрито 110 поточних рахунків професійних учасників і близько 70 клірингових  рахунків. З 350 хранителів перелицензирование пройшли 280 суб'єктів, ще 50 навіть не подавали документи. Також зберігається тенденція до скорочення кількості брокерів на ринку (на даний момент - 580).

До вступи в силу Закону про депозитарну систему було розроблено і зареєстровано в Мінюсті 34 нормативні акти. І це перший в історії Комісії випадокколи усі документи були підготовлені до початку роботи по новому Закону.

"Не було ніяких збоїв в роботі і в перші дні. І якщо спочатку не спостерігалося особливої активності, то нашої провини тут немає"відмічає Дмитро Чугаевскийголова правління ПАО "Розрахунковий центр по обслуговуванню договорів на фінансових ринках". Співробітники Розрахункового центру і Національного депозитарію виходили на роботу і у вихідні дніа профучастники, які хотіли почати роботу вже в понеділок, повинні були задепонувати свої активи в суботу або в неділю. Хто хотів, той так і зробив, стверджує пан Чугаевский.

На активності також позначився страх профучастников перед невідомим. Як розповідає Д. Чугаевский, в понеділок до нього неодноразово поступали дзвінки від осіб, яких цікавило тільки одне питання : "Пройшов якийсь реєстр"?. Що ж тоді говорити про таких професіоналів ? - запитує керівник.

Звичайно, реформа не закінчилася 12 жовтня зі вступом у силу Закону "Про депозитарну систему України". Попереду багато роботи, в частковості, є зважаючи на можливі складнощі  з не актуалізованими рахунками, відмічає Олексій Тарасенкочлен Комісії. Також планується подальша модернізація вже встановлених правил.

Що ж до скарг деяких  учасників ринку на необгрунтовано  завищені тарифи на обслуговування рахунків в Розрахунковому центрі, то вони їх такими не вважають. І хоча від Комісії з цінних паперів в даному випадку нічого не залежить, але у разі вступу відповідних сигналів до регулятора, будуть прийняті необхідні рішення у рамках компетенції НКЦБФР, обіцяє Д. Тевелев.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини