Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Віктор Чевгуз дав майстер-клас молодим адвокатам

11 жовтня 2013, 09:00
615
0
Реклама

"Я починав точно також як і ви, тільки це було 38 років тому, - говорить адвокат Віктор Чевгузпочинаючи майстер-клас. - Але тільки знав я набагато менше. Сьогоднішнє покоління студентів на голову вище студентів з 70-х".

В. Чевгуз радить, якщо ви хочете стати адвокатом, треба скласти план по реалізації, а також написати, чого ви ніколи робити не будете. "Мій Вам рада - ніколи не займайтеся "решаловом". Адже 99% справ можна виграти завдяки своїм знанням", - відмічає він.

Спершу треба отримати базову освіту і на 3-4 курсі починати якщо не працювати, то хоч би напроситься до юрисконсульта / адвокатові на стажування. Крім того, необхідно визначитися зі своєю професійною спрямованістю. Походите по судах, подивіться, як судді ведуть судові засідання, проситиметеся на стажування в прокуратуру або до слідчих в міліцію. Адже для успішної кар'єри адвокатові необхідно знати і розуміти зворотний бік медалі - за радянських часів в адвокатуру приймали лише після досвіду роботи в слідчих органах. Подивіться чи підходить вам ця робота, міркує адвокат. А може вам і не сподобається? З тисяч студентів, яких я випустив, дуже багато хто заявляв, що хочуть працювати слідчими, але тільки 2 дівчини дійсно працюють на таких посадах, підкреслює В. Чевгуз.

Хто такий успішний адвокат? І що потрібне для того, щоб ним стать? - запитує адвокат. Починати треба зі свого робочого місцяі тут, звичайно ж, немає зважаючи на стіл, стілець і офіс. Ваше робоче місце у Вашому персональному комп'ютері. Там має бути усе - від загальної літератури по професії до судової практики, зразків процесуальних документів і розмов відомих адвокатів. Робота адвоката припускає наявність дуже широкого круга знань. Не можна захищати клієнта по ДТП, не знаючи правил дорожнього руху. Не можна працювати адвокатом, не знаючи, які помилки може допустити слідчий, як фальсифікуються справи. Але в той же час і знати усе ніхто не може. Отже, треба знати, де це можна знайти, а знайти усі ви зможете у базі накопичених професійних знань, у своєму персональному комп'ютері - відмічає пан Чевгуз.

За роки роботи адвокат зібрав у своїй базі 98 Гігабайт вордовских документів зі всілякою літературою і процесуальними документами.

По словах В. Чевгуза, не читаючи книг про адвокатуру, ви не станете успішним адвокатом. Встановите правило - 10 % від заробленого витрачати на літературу. Приміром, в обов'язковому порядку потрібний набір книг Ярослава Зейкана, "Судові розмови відомих російських адвокатів", і ряд інших. Вам не треба усе це читати, але ви повинні систематизувати усю інформацію, щоб в потрібний час відкрити теку і проглянути усе від "А" до "Я". Приділяйте хоч би півгодини в день збору і сортуванню інформації, радить підростаючому поколінню адвокат.

Також пан Чевгуз радить приділяти час плануванню своєї роботи. Усе інформація про клієнтів, контакти, хто, що де і коли має бути записана. "Я нічого не пам'ятаю, але у мене усе зафіксовано в ежедневнике".

Особливу увагу адвокат звертає на вивчення судової практики, рішень Європейського Суду. Якщо Вам ні з ким порадитися, говорить він, радьтеся з Реєстром судових рішень. Саме там ви знайдете відповіді на будь-яке питання.

В ході свого майстер-класу Віктор Чевгуз поділився з учасниками своїми контактами, запропонувавши надавати подальшу практичну допомогу - в планах адвоката створення тренинг-центра для молодих юристів, діючого за принципом інтернатури для майбутніх лікарів. Крім того, він поділився деякими процесуальними тонкощами, які допомагали йому виграти не одно складну справу. Один з таких методів, на його думку, був упущений захисниками Юлії Тимошенко в справі про газові контракти, хоча цілком міг би змінити кінцевий підсумок.

Також читайте інтерв'ю з адвокатом: Чому адвокат Лазаренко не бере на роботу випускників?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини