Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді переживають, що у бюджеті не вистачить грошей на зарплату

4 жовтня 2013, 11:55
213
6
Реклама

Кандидати на адміністративні посади  скаржаться на незадовільні побутові  умови у приміщеннях  судів, зокрема, говорять про невідремонтовані приміщення і перебої зі світлом. На останні нововведення у вигляді SMS- розсилки судді реагують позитивно. Практично усі рапортують про те, що вже розібралися з системою і почали надання відповідних послуг, за винятком тих судів, в  які доки ніхто не звернувся із заявою відносно SMS. Що ж до передбачуваного збільшення граничного віку судді з 65 до 70 років згодне президентському проекту № 2522ате старше покоління в основному оцінює позитивно таку ініціативу: якщо є сили, то чом би і не працювати, - відмічають кандидати.

Продовжує турбувати суддів питання виплат в розрізі літнього рішення Конституційного суду України. Як продовжують повідомляти деякі судді, Пенсійний Фонд жодним чином не реагує на вимоги про виплати, що обурює членів ради. Заступник голови Вищого спеціалізованого суду по розгляду цивільних і карних справ Павло Гвоздик стурбований таким станом речей і в якості виходу з ситуації пропонує подати позов до органів Пенсійного фонду, раз вони ігнорують рішення КСУ.

І хоча бюджетні призначення в динаміці з 2011 по 2013 рр. продовжують рости, але все таки як і раніше -  засобів бракує. Так, якщо в жовтні не будуть прийняті зміни до держбюджету, то в листопаді-грудні можливі проблеми з виплатою зарплати суддям. Члени ради запитують у представника Державної судової адміністрації, чи означає це, що зарплату за грудень треба буде чекати січні наступного року. Проте, відповідей немає і не буде, поки не проясниться ситуація з бюджетом. При цьому також варто враховувати, що у вересні Верховна Рада відправила у відставку ще 60 суддів, яким треба виплатити единоразовую грошову допомогу.

Також хвилює уми ГСА чутки  про тому, що Мінфін планує припинити ріст зарплати суддіва також направити засоби спеціального фонду на виплату зарплати суддів. ГСА і судді категорично проти тих, що таких суперечать закону ініціатив і збираються не допустити подібного розвитку ситуації. Нагадаємо, згідно ч. 3 ст. 129 Закону "Про судоустрій і статус суддів" посадовий оклад судді місцевого суду з 1 січня 2014 року повинен скласти 12 мінімальних заробітних плат.

Крім того, відкритим залишається питання відносно захисту суддів і членів їх сімей. Оскільки, як відмічає заступник голови ГСА Зиновій Холоднюк, "нічого зробити неможливо, поки не будуть ухвалені відповідні законопроекти" (детальніше читайте в матеріалах: Судді хочуть улаштувати будинки сигналізацією і отримати девайсы з "тривожною кнопкою"nbsp;  Кивалов не геть, щоб суддям обладнали удома сигналізацією за рахунок держбюджету). Доки ж ці ініціативи навіть не внесені до порядку денного пленарних засідань.



Нагадаємо, що на
попередньому засіданні ради суддів загальних судів Інна Отрош закликала суддів не затягувати процес розгляду справ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини