Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати не хочуть страхуватися?

23 вересня 2013, 12:31
403
4
Реклама

На відміну від торішнього Форумуколи у адвокатів в переліку "проблем" номером один стояв новий Закон про адвокатуру, на нинішньому заході не було того, що об'єднало б усіх учасників заходу. Адвокати більше міркували про майбутнє, а саме - про страхування адвокатської діяльності, і, звичайно (куди ж без них), про податки.

Страхування

"У Литві страхування громадянської відповідальності існує більше 10 років. Згідно з нашим Законом кожен адвокат зобов'язаний застрахуватися на 30 тисяч євро, проте, ми вважаємо, що цієї суми недостатньо. Хоча, у свою чергу, великі контори страхуються на значно велику суму"- відмічає Людвика Мяшкаускайтевіце-президент Асоціації адвокатури Литовської Республіки. Якщо адвокат зробив свою роботу неякісний, клієнт звертається до суду з позовом і проханням про виплату відшкодування. У таких справах відповідачем виступає страхове агентство, а адвокат - третьою особою. Відповідно основою для виплати відшкодування є тільки рішення суду, вказує колега з Литви.

У Україні ж страхування відповідальності адвокатів знаходиться на стадії розробки. Самі страхові компанії насилу представляють, що ж і як страхувати. Як страхова компанія може визначити якість адвокатських послуг? - запитує у адвокатів Юлія Одинцова-Свительскаяголова правління ЧАО "СК "Планета страхування". Спершу треба дати відповідь на 2 принципові питання: які можливі страхові випадки, і що є основою для виплати. Поки напрацювань в цьому напрямі практично немає - ті договори страхування, які пробують впровадити в практику окремі страхові компанії, містять занадто розмиті формулювання відносно страхових випадків, приміром, недобросовісне виконання зобов'язань. Проте, подібне визначення неприпустимо. На думку адвокатів, варто чіткіше визначити кожного із страхових випадків, наприклад, до недобросовісного виконання зобов'язань віднести не подану вчасно апеляцію або касацію.

Але чи є сенс говорити про умови страхування, якщо воно не є обов'язковим для адвокатів? Деякі учасники Форуму вважають, що спершу таке страхування треба зробити обов'язковим. А доки це добровільний продукт, то можна вигадувати які завгодно правила страхування.

Не згодна з таким підходом Олена Костюченкоадвокат доцент кафедри правосуддя юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, адже адвокат не несе відповідальності за ухвалення рішення. Не можна притягати до відповідальності адвоката за рішення, яке він не приймав. І якщо вже так ставити питання, то давайте також в обов'язковому порядку страхувати прокурорів, слідчих, суддівякі приймають незаконні рішення- пропонує адвокат.

Податки

Відносно податків у нас вже склалася практика постійних скарг на високі ставки і дії співробітників податкової. Проте, як відмічає Вікторія Стрюкне усе у нас погано. Для порівняння, у Польщі і Норвегії адвокатська діяльність вважається підприємницькоюі відповідно вони платять:

1) Польща:

- якщо дохід менше 85 528 злотих (приблизно 218 414 грн.), то податок у розмірі 18 %;

- якщо дохід більше 85 528 злотих - 32 %;

- єдина ставка - 19 %.

Крім того, адвокати в Польщі платять ПДВ у розмірі 23 %, а також повинні використовувати касовий апарат.

2) Норвегія:

- якщо дохід до 471 200 норвезьких крон (приблизно 635 705 грн.), сплачується податок у розмірі 7.8%;

- якщо дохід понад 471 200 норвезьких крон - 9 %;

- якщо дохід понад 765 800 норвезьких крон - 12 %.

У нас же, нагадаємо, є можливість платити або 15 %, або 17 % залежно від того, перевищує дохід 10 мінімальних зарплат або ні.

Крім того Тетяна Федченконачальник відділу адміністрування податків, зборів з самозанятых осіб Миндоходов, у відповідь на питання Агии Ахундовойпартнера АК "Юридичні традиції"обрадувала адвокатів, що перевірки адвокатів як самозанятых осіб не плануються. В даному випадку адвокати стривожені тим, що в процесі цієї перевірки може бути порушена адвокатська таємниця, адже в договорі можуть міститися контактні дані, фабула справи, доручення і тому подібне

Також представник Миндоходов повідомила, що на твердженні в Мінюсті знаходиться наказ відносно нової форми книги обліку підприємця і осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність. Ця форма простіша, заповнюється раз на день, реєструється і ведеться в електронному вигляді. Очікується, що наказ набув чинності вже з 1 жовтня.

Звичайно, не могли обійти на адвокатському форумі тему стажування. Зокрема, колега з Литви була здивована тим, що в Україні стажування є платним: "У мене був практикант. Так це я йому плачу, адже він щось робить. Практикант платить тільки внесок розміром 20 євро в місяць". При цьому, відмічає пані Мяшкаускайте, такий помічник у адвоката заробляє близько 900 євро. У свою чергу Ярослав Зейкан не упевнений, що це хороша ідея направляти на стажування до конкретних адвокатів, адже вони не завжди ведуть усі категорії справ, і навряд чи у такому разі можна говорити про якісне стажування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини