Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов роз'яснило, як перевіряти дотримання обмежень сум готівкових розрахунків

20 вересня 2013, 11:47
438
0
Автор:
Реклама

У листі від 28.08.2013 р. № 16331/7/99-99-22-01-03-17/1008 Миндоходов надало роз'яснення відносно застосування штрафів за перевищення граничної суми готівкових розрахунків.

Для контролю за дотриманням підприємствами (підприємцями) встановлених постановою Нацбанку від 06.06.2013 р. № 210 обмежень при здійсненні ними готівкових розрахунків між підприємствами (підприємцями) і фізособами перевіряються розрахункові операції конкретного підприємства (підприємця).

При такій перевірці повинне враховуватися те, що готівкові розрахунки можуть здійснюватися підприємствами (підприємцями) впродовж дня з іншими підприємствами (підприємцями) і фізособами по одному або декількох платіжних документах.

Для перевірки використовуються необхідні касові і розрахункові документи підприємства (підприємця) ( ассовая книга, касові ордери, журнал реєстрації прибуткових і витратних касових документів, звіти працівників по витрачанню підзвітних сум), а також документи, що підтверджують здійснені покупцем (замовником) витрати готівки при придбанні товарів, оплаті зроблених послуг і виконаних робіт (касові і товарні чеки, розрахункові квитанції, квитанції до прибуткових касових ордерів, інші розрахункові документи, а також рахунки-фактури, податкові накладні, договори на постачання продукції, надання послуг, виконання робіт, товарно-транспортні накладні і тому подібне).

При перевірці підприємства (підприємця ) аналізуються записи у касовій книзі, книзі обліку придбаних товарів (виконаних робіт, зроблених послуг), дані касових ордерів, звітів підзвітних осіб і інших підтверджувальних документів.

Порушення встановлених обмежень на здійснення готівкових розрахунків виявляються шляхом зіставлення фактичних витрат готівки платників готівкових засобів за придбані товари (виконані роботи, зроблені послуги) за конкретним розрахунком, що підтверджено відповідними документами, що обгрунтовують, з діючими обмеженнями.

У разі потреби можуть здійснюватися зустрічні перевірки підприємств (підприємців) із зіставленням цих (по сумах і термінах) відповідних касових документів платників і одержувачів готівкових засобів.

Якщо готівкові розрахунки підприємства (підприємців) перевищують встановлену граничну суму, то зайва їх сума додається розрахунково до фактичних залишків готівки у касі платника готівки одноразово (того ж дня, в який була здійснена ця операція), а отримана сума зіставляється із затвердженим лімітом каси. Вказані обмеження торкаються усіх видів операцій з готівкою, пов'язаних як з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), так і з внереализационными операціями.

Також читайте:

Нацбанк роз'яснив свою постанову про обмеження готівкових розрахунків;

Які документи є підтвердженням проведення безготівкових розрахунків?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини