Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки годин треба буде працювати в 2014 році?

12 вересня 2013, 16:42
447
0
Автор:
Реклама

У листі від 04.09.2013 р. № 9884/0/14-13/13 Минсоцполитики роз'яснило порядок розрахунку норм тривалості робочого часу на 2014 рік.

Вказано, що частиною 1 ст. 50 Кодексу законів про працюнормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин в тиждень. Підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу. У разі встановлення меншої норми тривалості робочого часу слід мати на увазі, що оплата праці в цьому випадку повинна здійснюватися по повній тарифній ставці, повному окладу.

Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватися за рахунок власних засобів на підприємствах і в організаціях для жінок, що мають дітей у віці до 14 років або дитини-інваліда. Згідно ст. 69 Господарського кодексу підприємство самостійно встановлює для своїх працівників скорочений робочий день і інші пільги.

При розрахунку балансу робочого часу слід мати на увазі, що згідно ст. 53 КЗоТ напередодні святкових і неробочих днів тривалість праці працівників, окрім працівників, вказаних в ст. 51 КЗоТ, скорочується на одну годину як при п'ятиденній, так і при шестиденній робочому тижню, а напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Відповідно до ст . 73 КЗоТ в 2014 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться в такі святкові і неробочі дні:

1 січня - Новий рік;

7 січня - Різдво Христово;

8 березня - Міжнародний жіночий день;

20 квітня - Пасха;

1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих;

9 травня - День Перемоги;

8 червня - Трійця;

28 червня - День Конституції України;

24 серпня - День незалежності України.

Згідно ч. 3 ст. 67 КЗоТ, якщо святковий або неробочий день (ст. 73) співпадає з вихідним вдень, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочий. Тому, по графіку п'ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу і воскресіння в 2014 році вихідний день в суботу 8 березня має бути перенесений на понеділок 10 березня, вихідний день в неділю 20 квітня має бути перенесений на понеділок 21 квітня, вихідний день в неділю 8 червня має бути перенесений на понеділок 9 червня, вихідний день в суботу 28 червня має бути перенесений на понеділок 30 червня, вихідний день в неділю 24 серпня - на понеділок 25 серпня.

Відповідне розпорядження Кабміну має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається працедавцем самостійно шляхом видачі наказу або іншого розпорядливого документу.

Минсоцполитики навело приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2014 рік, розрахованого за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і воскресіння при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня і відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів. Зокрема, при при 40-годинному робочому тижні норма робочого часу на 2014 рік складатиме 2 002 години.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини