Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : Концепція створення єдиного вікна електронної звітності

5 вересня 2013, 12:15
739
0
Автор:
Реклама

7 серпня Кабмін розпорядженням № 587-р схвалив Концепцію створення і функціонування автоматизованої системи "Єдине вікно представлення електронної звітності" (детальніше про документ ми писали в новині "Схвалена Концепція створення єдиного вікна представлення електронної звітності").

Метою створення автоматизованої системи є впорядкування механізму електронної взаємодії центральних органів виконавчої влади і суб'єктів підприємництва за допомогою впровадження уніфікованих стандартів представлення, обробки, використання і зберігання звітності.

Такий стан речей цілком виправданий, бо діючу систему звітності вже досить давно критикують із-за численної паперової тяганини і чималої кількості держорганів, кожен з яких бажає внести свій внесок в механізм державного контролю. Що ж із цього приводу думають практикуючі юристи і які перспективи реалізації норм цієї Концепції? ЮРЛИГА запитала думку експертів.

"Впровадження технічних досягнень вже давно стало глобальним процесом, покликаним полегшити життя і бізнесу, і державі. Відповідно, щонайменше зволікання на цьому шляху залишає держава позаду в різних рейтингах конкурентоспроможності і привабливості- вважає адвокат АФ "Грамацкий і партнери" Микола Войтович. - У нашій країні створені усі необхідні умови для подачі звітності в електронній формі шляхом застосування технічних засобів. Вже сьогодні в одних напрямах представлення звітності в такій формі є обов'язковим, в інших - бізнесу надали право вибору. Проте очевидно, що повний перехід від паперової форми звітності до електронної - справа найближчих декількох років".

Микола Войтович

Тим часом, проаналізувавши Концепцію і викладені в ній цілі, юрист АК "Юридичні традиції" Катерина Баца виділяє ряд позитивних чинників запропонованих в ній змін, таких як:

- наявність єдиного підходу до подачі електронної звітності;

- можливість представлення за єдиною адресою необхідних звітів, які повинні подаватися в різні центральні органи виконавчої влади одним суб'єктом представлення звітності,

- зменшення надмірних операційних витрат і витрат часу на підготовку, подачу, прийом і обробку звітності, що, у свою чергу, обумовлює відсутність невиправданих матеріальних витрат на придбання бланків і т. д.

Одним з основних моментів для спрощення діяльності державних органів повинне стати впровадження чіткого механізму взаємодії між інформаційними системами центральних органів виконавчої влади і організації доступу кожного з них до звітних даних, необхідних для виконання покладених на них функцій. Як стверджує Н. Войтович, дуже важливо, щоб на практиці була реалізована ідея Концепції про неприпустимість ручного втручання в роботу системи Єдиного вікна, яким часто грішать контролюючі органи. "Згадаємо хоч би зовсім недавні випадки ручного управління податківцями Єдиним реєстром податкових накладних, коли для платників податків створювалися штучні і надумані перешкоди для реєстрації податкових накладних, внаслідок чого такі платники зазнавали значні збитки (а деякі і зовсім зупиняли діяльність) і розрив стосунків з вигідними контрагентами"- відмічає адвокат АФ "Грамацкий і партнери".

На його думку, здійсненню ідеї неприпустимості ручного втручання покликаний сприяти закріплений в Концепції принцип централізаціїщо передбачає, серед іншого, заборону на створення автономних інформаційних систем для окремих органів.

"Також важливо, щоб в майбутньому не встановлювалися виключення із загальних правил, тобто не встановлювалися види звітів, на які правила Єдиного вікна не поширюються. Наочним прикладом може послужити Закон "Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", спочатку покликаний полегшити життя бізнесу, проте що з року в рік виключає з сфери своєї дії усю більшу кількість стосунків"- приводить приклад адвокат.

Катерина Баца

Тут варто нагадати, що передбачено декілька етапів реалізації положень Концепції :

1) уніфікація електронної звітності;

2) впровадження єдиних стандартів формування і представлення електронної звітності;

3) впровадження автоматизованої системи в промислову експлуатацію.

З одного боку, таке розставляння позицій - досить хороший спосіб поступового впровадження системи електронної звітності в "життя" як рядового підприємця, так і великого платника податків. Але все таки є одно "але": документ не визначає чітких часових рамок впровадження такої системи звітності.

"Недоліком Концепції є те, що в ній тільки перераховані ці етапи, проте відсутні які-небудь часові рамки для реалізації конкретного етапу"- дивується адвокат АФ "Грамацкий і партнери". - Але адже ідея створення Єдиного вікна подачі електронної звітності не нова, відповідні спроби безуспішно здійснювалися ще на початку 2012 р. При цьому згідно з Указом Президента № 128/2013 затверджений План дій на 2013 рік по впровадженню Програми економічних реформ на 2010 - 2014 гг".

У свою чергу, на розсуд партнера юридичній компанії "ДЕГА Консалтинг" Константина Гамкрелидзепримітний вже той факт, що в Концепції держава фактично визнала "недостатній рівень технологічного розвитку і уніфікованої діючих систем представлення звітності"зокрема в електронній формі. Правда, на думку адвоката, якщо для фінансових компаній передбачені вимоги і курси по оформленню і представленню електронної звітності, то для підприємців на сьогодні залишається загадкою правильна подача звітності в електронному вигляді.

"Також відома інша ситуація, що демонструє необхідність введення електронної звітності : при подачі паперових звітів у відповідних держорганах накопичуються паперові гори, і іноді виникає проблема з їх зберіганням. Часто бували випадки, коли податківці самі не мали досконалих знань про електронну звітність. Як результат, багато підприємців не розібралися в електронних звітах і припускаються помилки, що призводить до фінансових санкцій", - констатує пан Гамкрелидзе.

Костянтин Гамкрелидзе

У такій ситуації К. Гамкрелидзе висуває ідею необхідності навчання підприємців основам ведення звітності : з метою ефективності реалізації положень Концепції спершу необхідно провести грунтовне навчання підприємців, які повинні отримати базові знання по оформленню і веденню звітності. "Подібне навчання у великих містах проводиться у формі семінарів, проте в регіонах підприємці не мають можливості детально ознайомитися з електронною звітністю", - інформує адвокат ЮК "ДЕГА Консалтинг".

Підводячи підсумки, відмітимо, що наші експерти зійшлися в єдиній думці: впровадження електронної звітності для підприємництва - досить актуальний і ефективний крок як для держави, так і для підприємців.

Так, Н. Войтович вказав, що необхідність реалізації Концепції в її сьогоднішньому виді назріла вже давно. Він вважає, що її недавнє схвалення на рівні уряду є не ознакою надпрогресивності, а лише природною відповіддю на виклик сучасності. "Позитивні наслідки впровадження Концепції відчує на собі і бізнес, і держава. Як показує практика, впровадження уніфікованих стандартів вносить ясність в правила гри між бізнесом і державою, робить стосунки між цими суб'єктами відкритішими. Звичайно, усе залежатиме від конкретних зроблених дій і того, наскільки такі дії відповідатимуть закладеним в Концепції принципам", - констатує адвокат.

Е. Баца дотримується думки, що реалізація положень Концепції, безумовно, сприятиме забезпеченню функціонування в державі системи електронного управління і зробить прозорим, сучасним і доступним взаємодія громадян, юридичних осіб і інших суб'єктів підприємницької діяльності з органами державної влади в процесі подачі звітності.

На розсуд адвоката ЮК "ДЕГА Консалтинг", електронна звітність має бути, оскільки це зручний інструмент для бізнесуприскорюючий представлення звітності (тут згадуються багатогодинні черги в органах податкової служби і Пенсійного фонду) і мінімізуючий різного роду витрати для суб'єктів підприємництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини