Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи хочуть поскаржитися КСУ на Закон про карну відповідальність юрособ

4 вересня 2013, 12:57
347
0
Реклама

Незважаючи на той факт, що Закон про карну відповідальність юрособ був підписаний Президентом ще в червні цього року, юристи, здається, не до кінця усвідомили це вже доконані подія. Як і раніше звучать аргументи, що ніякі міжнародні угоди не вимагали від України введення карної відповідальності, а йшлося усього лише про відповідальність, а також що в українських реаліях цей документ може перетворитися на кошмар для бізнесу оскільки використовуватиметься як важіль тиску.

Нагадаємо, Законом № 314 - VII визначений конкретний перелік злочинів, здійснення яких керівником, засновником, учасником або іншим уповноваженим обличчям юрособи від його імені і в його інтересах є основою для застосування до юрособи заходів кримінально-правового характеру.

Керівний партнер АТ "Солодко і партнери" Євгеній Солодко не розуміє, як такий Закон взагалі міг бути ухвалений. "Зараз ми на порозі чогось фундаментального. Нам або доведеться змінювати вчення про злочин, або відміняти цей Закон- роздумує адвокат. - До того ж, використання юрособи для яких-небудь схем це усього лише спосіб скоєння злочину".

Як бути з суб'єктом і суб'єктивною стороною, які є складовими частинами злочину? Яке психологічне відношення юрособи до досконалої їм дії? Де усвідомленість? Де волевиявлення? - запитує пан Солодко. І хоча практично усі країни Європи ввели у своє законодавство такий інститут як карна відповідальність юрособ, проте, в нашому випадку це навряд чи доцільно.

"Закон нетямущий, тут немає логіки. Я упевнений, що він антиконституційний"- вважає Євгеній Солодко. Згідно ст. 62 Конституції України тільки винна особа притягується до відповідальності. Ну а де ж тут провина? Якщо ж цей Закон ухвалювався, як вказується у виконання якихось міжнародних угод, які суперечать Конституції, то спочатку повинні були змінити Конституцію. Наскільки я пам'ятаю, Конституцію останнім часом не міняли, резюмує адвокат.

У зв'язку з цим пан Солодко пропонує юристам спільно звернутися до Конституційного судуоскільки іншого виходу він не бачить.

Обурення викликає також виключення з переліку юрособ, до яких можливе застосування заходів кримінально-правового характеру, держорганів, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, організацій, створених ними в установленому порядку, які повністю містяться за рахунок відповідно державного або місцевого бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соцстрахування, Фонду гарантування вкладів фізосіб, а також міжнародних організацій. А як же тоді бути з принципом рівності сторін?

У числі проблем на майбутнє юристи вказують відсутність визначення положення юрособи в карному виробництві, як юрособа повинна вимагати право на захист, немає навіть визначення, що ж таке "Міра кримінально-правового характеру". Оскільки представником юрособи згідно із Законом може бути особа, яка в карному виробництві має право бути захисником; керівник або інша особа, уповноважена законом або засновницькими документами; працівник юридичної особи, то юристам підприємств радять про всяк випадок отримувати адвокатське свідоцтво.

Поки Закон ще не набув чинності слід замислитися про розташування своїх активів, зайнятися навчанням співробітників і перевіркою контрагентів.

Також читайте матеріали розділу : АКТУАЛЬНО: Карна відповідальність юрособ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини