Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я удосконалило організацію меддопомоги ВІЛ-інфікованим

3 вересня 2013, 15:42
591
4
Автор:
Реклама

Наказом від 10.07.2013 р. № 585 Мінохоронздоров'я ствердило Порядок встановлення діагнозу Віл-інфекціїякий визначає механізм встановлення діагнозу Віл-інфекції громадянам України, іноземцям і особам без громадянства, що постійно проживає в Україні, особам, що звернулися за наданням статусу біженця і яким наданий статус біженця в Україні, іншим іноземцям і особам без громадянства, які на законних підставах тимчасово знаходяться на території України.

Відповідно до Порядку діагноз Віл-інфекції встановлюється центрами (відділеннями) по профілактиці і боротьбі з СНІДОМ або установами охорона здоров'я, в якій функціонують кабінети "Довіра", за місцем проживання людей, що живуть з ВІЛ, у разі виявлення антитіл до ВІЛ за результатами лабораторних досліджень, даних епідеміологічного анамнезу і об'єктивного обстеження особи, що звернулася для встановлення діагнозу.

Пацієнт при встановленні діагнозу Віл-інфекції повинен надати письмове підтвердження у довільній формі за своїм підписом в отриманні інформації про профілактичні заходи, необхідні для підтримки здоров'я ВІЛ-інфікованої особи, запобігання подальшому поширенню ВІЛ, про гарантії дотримання прав і свобод людей, що живуть з ВІЛ, а також про карну відповідальність за свідоме постачання іншої особи в небезпеку зараження і / або зараження ВІЛ відповідно до частини 4 ст. 7 Закону "Про протидію поширенню хвороб, обумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), і правовому і соціальному захисту людей, що живуть з ВІЛ".

Згідно з Порядком первинне обстеження пацієнта обов'язково повинно включати:

- опитування стосовно скарг і збір анамнезу (у тому числі анамнезу захворювання і життя, застосування лікарських засобів; соціального анамнезу і так далі);

- об'єктивне (физикальное) обстеження;

- лабораторне обстеження;

- інструментальне обстеження (УЗИ органів черевної порожнини і бруньок, рентгенографія органів грудної порожнини, якщо не проводилася останні 12 місяців або за клінічними свідченнями);

- консультації інших фахівців (по медпоказаниям) (офтальмолог, невропатолог, гінеколог - для жінок);

- оцінку обізнаності і рівня знань пацієнта про Віл-інфекцію із зверненням уваги на профілактику ризику передачі ВІЛ.

Наказом також затверджений Порядок ведення обліку людей, що живуть з ВІЛ, і здійснення медичного спостереження за ними. Зокрема, визначено, що постановка на облік людей, що живуть з ВІЛ, і медичне спостереження за ними здійснюються за умови їх добровільної згоди.

Зняття з обліку пацієнтів установами охорони здоров'я, що здійснюють медичне спостереження за ними, здійснюється у разі зміни їх місця проживання (місця знаходження), смерті. У випадку якщо впродовж року пацієнт не звертається до установи охорони здоров'я для здійснення нагляду і надання медичної допомоги, він знімається з обліку. Про вказане пацієнт обов'язково попереджається лікарем при узятті його під медичне спостереження установою охорони здоров'я.

Крім того, затверджений Порядок організації медичної допомоги хворим Віл-інфекцією/СНІД. Встановлено, що при захворюваннях, не пов'язаних з Віл-інфекцією/СНІД, усі види меддопомоги хворим на Віл-інфекцію/СНІДОМ, у тому числі екстрена меддопомога, надаються установами охорони здоров'я на загальних підставах.

Спеціалізована і високоспеціалізована медична допомога людям, що живуть з Віл-інфекцією/СНІД надається установами охорони здоров'я, які пройшли державну акредитацію і відповідають вимогам, визначеним Стандартами державній акредитації лікувально-профілактичних установа саме:

- Центрами (відділеннями) по профілактиці і боротьбі з СНІДОМ;

- установами охорона здоров'я, у складі якої функціонують кабінети "Довіра" або кабінети інфекційних захворювань;

- інфекційними лікарнями;

- багатопрофільними лікарнями;

- клінікою Державної установи "Інститут епідеміології і інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевского АМН України" ( за згодою);

- протитуберкульозними диспансерами, туберкульозними лікарнями, територіальними медичними об'єднаннями, які роблять спеціалізовану меддопомогу хворим на сполучену патологію ВІЛ / ТБ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини