Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 2016 р. обмінюватися усіма документами з судом можна буде по электронке

22 серпня 2013, 13:54
980
2
Реклама

"Як 25 років тому нам було складно уявити, що, не виходячи з кабінету, можна подати позовну заяву, так, сподіваюся, через декілька років ми не уявлятимемо, як без цього працювати" - відмітила спочатку семінару президент ААУ Ольга Дмитриева.

Реалізація проекту "Електронний суд" зараз передбачає, що з 17 червня 2013 р. у усіх місцевих і апеляційних судах загальної юрисдикції вводиться порядок по обміну електронними документами між судом і учасниками процесу (карного виробництва) в частині передачі судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді. Відмітимо, що такі дії здійснюються паралельно з паперовим документообігом і відлік усіх процесуальних термінів починається саме з моменту отримання документів в паперовому виді. Отримання документів по електронній пошті на цьому етапі надає можливість ознайомитися з документами набагато раніше і таким чином виграти часпідкреслює Олександра Самборскаякерівник проекту "Електронний суд" ГП "Інформаційні судові системи". Крім того, в 15 судах реалізується пілотний проект по відправці судами SMS учасникам судового процесу. Вже зараз деякі керівники апаратів судів дзвонять і просять підключити їх до проекту, але, це звичайно ж не відміняє того факту, що, за повідомленнями юристів, не усі судді адекватно сприймають ідею електронного суду.

Мета усього проекту, відмічає Олександр Слоницкийначальник управління по судовому діловодству ГСА, перекласти усю судову систему на електронний документообіг, повністю виключивши паперовий. Тобто, в електронному вигляді суду можна буде відправляти позовну заяву, апеляційну і касаційну скарги з відповідним пакетом документів, отримувати інформацію про рух справи, здійснювати подальші процесуальні дії, отримувати повістки по SMS, і багато що інше. Усе це надасть можливість формувати в повному об'ємі електронну справу і працювати з ним, а не із справою на паперових носіях. Планується, що у електронній справіокрім процесуальних і не процесуальних документів, зберігатиметься аудіозапис судового засідання (триває робота над інтеграцією встановлених в судах систем фіксації судового процесу і автоматизованої системи документообігу суду).

Також планується сформувати Єдиний електронний архів судових документів в Центрі обробки даних судової системи. Пан Слоницкий пояснює, що це буде єдине сховище даних - документів, аудіо- і відеозаписів, графіків. Зараз також ведеться робота по комплексному захисту усіх об'єктів системи, у тому числі каналів зв'язки, по яких такі документи передаються. А. Слоницкий обіцяє, що несанкціонований доступ буде практично неможливим.

Після реєстрації в системі електронної відправки судом документів користувач отримує електронний кабінет, можливості якого вже оцінив 3 391 зареєстрований користувач, з яких 3037 фізособи.

У числі нововведень, що розробляються :

- застосування мобільних засобів фіксації для виїзних засідань;

- застосування систем, які б змінювали голосовий параметр, - для захисту свідків;

- публікація календаря судових засідань в режимі відеоконференцій по аналогії із вже діючим сервісом списків справ, призначених до розгляду (більше 70 % судів підключили списки справ до свого сайту).

- отримання онлайн копій протоколів фіксації судового засідання за допомогою електронного кабінету після отримання судом інформації про оплату цієї послуги. Такий же механізм застосовуватиметься і до відеоконференцій.

Слід розуміти, що для повноцінного переходу судової системи на електронний документообіг треба внести відповідні зміни в законодавство. При самих оптимістичних прогнозах це стане можливих з 2016 року. Так, нагадаємо, що другий етап реалізації проекту "Електронний суд" починається з 1 січня 2014 р. - учасники судового процесу зможуть не лише отримувати від суду документи, але і самі відправляти позовні заяви, апеляційні і касаційні скарги та ін. в електронному вигляді. Потім, відмічає пан Слоницкий, за умови відсутності збоїв за 4-5 місяців роботи, буде підготовлена інформація за проектом і разом з економічним обгрунтуванням відправлена "вгору". Тільки після схвалення вищим ешелоном влади почнеться безпосередньо розробка змін в законодавство. За попередніми підрахунками на таку роботу піде рік. І якщо ВР відразу ухвалить такий закон, враховуючи перехідною період хоч в півроку, то з січня 2016 р. можна буде говорити про перехід на електронний документообіг.

Також учасників семінару повідомили, то з 1 січня 2014 р. в реєстрі судових рішень з'явиться дата набуття чинності рішення, і можна буде простежити усі зв'язки між рішеннями. Це нововведення торкається справ, що тільки поступили, а не старих.

Нагадаємо, у билижайшей перспективі в Україні може бути запущений пілотний проект "Електронний нотаріат" на базі банківських установ і органів нотаріату.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини