Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підстав для залучення фізосіб-підприємців до адмінвідповідальності згідно ст. 165-1, 188-23 КоАП немає - ПФ

19 серпня 2013, 12:57
267
0
Автор:
Реклама

Пенсійний фонд в листі від 25.06.2013 р. № 16243/09-10 проінформував відносно притягнення до адміністративної відповідальності фізосіб-підприємців.

У документі нагадується, що ст. 165-1 і 188-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КоАП) за порушення законодавства про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держсоцстрахування і загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і за перешкоду уповноваженим особам Пенсійного фонду України, центрального органу виконавчої влади, що реалізовує держполітику у сфері зайнятості населення і трудової міграції, фондів загальнообов'язкового держсоцстрахування в проведенні перевірок передбачено накладення штрафу на посадовців.

При цьому вказано, що визначення термінів "посада" і "посадовець" зустрічається тільки в Законі "Про державну службу". Крім того, в Карному кодексі існує визначення терміну "службова особа".

Так, відповідно до ст. 2 Закони "Про державну службу" посада - це визначена структурою і штатним розкладом первинна структурна одиниця держоргану і його апарату, на яку покладений встановлений нормативними актами круг службових повноважень.

Згідно ч. 1 примітки до ст. 364 Карного кодексу службовими особами є особи, які постійно або тимчасово здійснюють функції представників влади, а також займають постійно або тимчасово на підприємствах, в установах або організаціях незалежно від форми власності посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядливих або адміністративно-господарських обов'язків, або виконують такі обов'язки по спеціальному повноваженню.

Також в нормах постанови Пленуму Верховного Суду від 26.04.2002 р. № 5 "Про судову практику у справах про хабарництво" визначається, що виконання організаційно-розпорядливих і адміністративно-господарських обов'язків передбачає знаходження особи на певній посаді в органах влади, підприємстві, установі, організації.

У свою чергу, вказується, що громадянин-підприємець здійснює свою діяльність на принципах свободи підприємництва і згідно з принципами, передбаченими ст. 44 Господарського кодексутобто вільного вибору видів підприємницької діяльності, самостійного формування програми діяльності, залучення фінансових і інших видів ресурсів, вільного найму працівників та ін. Оскільки штатний розклад передбачено лише у суб'єктів підприємницької діяльності - юрособ, то фізособи, зареєстровані як підприємці без створення юрособи, не обіймають певної посади.

З вищезгаданого можна зробити висновок про те, що підстав для притягнення до адміністративної відповідальності згідно ст. 165-1, 188-23 КоАП фізосіб-підприємців немає.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини