Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Віднині оцінка майна повинна проводитися за новою методикою

1 серпня 2013, 10:00
454
3
Реклама

З 1 серпня 2013 року діє Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування і нарахування і сплати інших обов'язкових платежівзатверджений постановою Кабміну від 04.03.2013 № 231. Тепер під час визначення розміру податку і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, виходячи з оцінної вартості майна, майнових прав або вартості, визначеної суб'єктом оцінної діяльності, використовуватимуться виключно звіти про оцінку, проведену відповідно до цього документу.

Детальніше про норми Порядку читайте: Затверджений новий порядок проведення оцінки для цілей оподаткування.

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський на своїй Фейсбук-сторінці відмітив: "Для первинного ринку - нічого не зміниться. Для оформлення угоди на вторинному ринку треба з пакетом документів спочатку йти до оцінювача, а потім з готовою оцінкою - до нотаріуса".

Послуги з оцінки нерухомості зможуть надавати тільки оцінювачіщо мають спеціальний сертифікат суб'єкта оцінної діяльності. Отримати цей документ сьогодні можна у восьми учбових закладах України, проте вони не в змозі підготувати необхідну кількість сертифікованих фахівців за такий короткий термін, оскільки відповідні учбові курси і програми були відкриті тільки на початку липня.

За оцінками експертів, тепер ціни для клієнтів оцінних фірм піднімуться мінімум до 800 - 1000 грн., а швидше за все і вище. Орієнтування не на ринок, а на деяку "оцінну вартість" означає, що платити податок особи будуть не з реальної вартості об'єкту. Детальніше за думку експертів читайте: Постанова № 231. Що буде з ринком оцінки?

Напередодні Мінюст опублікував результати обговорення з участю представниками ФДМУ, Мінюсту, Госземагентства, Нотаріальної палати України практичної реалізації окремих положень цієї постанови, читайте детальніше: Роз'яснення постанови № 231: нотаріуси, спадок і проведення оцінки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини