Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано дозволити українським експортерам факторинг

25 липня 2013, 14:02
200
0
Реклама

Нардеп-регіонал А. Гиршфельд подав у ВР законопроект № 2606а про внесення змін до ст.1 Закону "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" з метою захисту вітчизняних експортерів.

Законопроектом передбачається надати можливість вітчизняному експортерові передати борг нерезидента вітчизняній фінансовій установіяке надалі вживатиме заходи по погашенню боргу нерезидента через банки-партнери у відповідній країні.

При цьому, з метою недопущення зловживань з боку експортера або банку, пропонується залишити загальний термін повернення виручки в розмірі 180 днів і розповсюдити його на відповідну фінансову установу, якій відступатимуть борг.

На думку депутата, такі норми дозволять захистити вітчизняних експортерів, поліпшити умови їх діяльності на світових ринках, збільшити об'єми експорту, а отже і валютної виручки для України, і наблизити питання повернення боргів до загальноєвропейської практики.

Чинним Законом "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" передбачено, що виручка резидентів в іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках в терміни виплати заборгованостей, вказані в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується. За невиконання цієї вимоги до резидента застосовується санкція у виді пені за кожен день прострочення у розмірі 0,3 % від суми неотриманої виручки (вартості товару, що недопостачає). Проте, поки резидент позбавлений захисту від недобросовісного нерезидента, він нестиме додаткові витрати у вигляді пені навіть у разі страхування ризиків неповернення валютної виручки або оформлення банківської гарантії, оскільки по договорах постачання товарів (робіт, послуг) все одно вважатиметься заборгованість. Крім того, вітчизняні експортери стикаються з проблемами по наданню іноземним покупцям права відстрочення платежу, яким активно користуються їх іноземні конкуренти.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини