Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада суддів : підсудним замінять "клітини", а ПФУ зніме обмеження по пенсіях для суддів

25 липня 2013, 11:39
180
0
Реклама

Рада суддів загальних судів продовжує активно наполягати на обов'язку судів стежити за інформаційною наповнюваністю їх сайтів. І, судячи з результатів, регулярні напучення Інни Отрошголови ради суддів загальних судів, починають давати свої плоди. Так, по результатах за червень залишилися 34 суди, які цього місяця не оновлювали інформацію. Тоді як в травні таких судів було 136. Пані Отрош відмічає, що якщо порушники не виправлятимуть ситуацію, то рада вдасться до рішучіших дій. Є, звичайно, і позитивні приклади в даному випадку. За даними представника ГП "Інформаційні судові системи" лідерами з кількості оновлень за минулий місяць є Кодымский районний суд Одеської області, Люботинский міський суд Харківської області і Івано-Франківський міський суд.

Позитивна динаміка також спостерігається в підключенні судів до пілотної програми "Списки справ до розгляду", до якої приєдналися ще 156 місцевих судів і 11 апеляційних.

Також читайте: Яку інформацію про загальні суди обов'язково публікуватимуть на їх веб-сторінці?

Крім того, рада суддів доручила встановити лічильники відвідуваності на сайтах місцевих і апеляційних судів, ВССУ, ГСА, ради суддів.

Одним з питань, включених до порядку денного засідання, було питання про загородження для підсудних, яке на даний момент є металевою клітиною. Це питання було підняте у зверненні голови апеляційного суду м. Києва, який вказав на той факт, що у нас немає єдиного підходу до цього загородження, - у кожного суду по-різному. У недалекому майбутньому планується замінити такі обгороджування на ті, які складатимуться з органічного скла. Проте, поки немає як параметрів таких загороджень, так і уявлення про їх зовнішній вигляд. За словами заступника голови Державної судової адміністрації Зеновия Холоднюкау серпні планується закінчити проект і отримати відповідні технічні характеристики загороджень. Після чого можна буде розраховувати бюджет і починати установку цих загороджень. У вересні - на черговому засіданні ради суддів заслуховуватимуть відповідну інформацію і вже тоді буде прийнято рішення.

Відмітимо, що, за словами пана Холоднюка, що свого часу установка такого скляного загородження в Печерському районному суді м. Києва обійшлася в 45 тис. грн.

Нагадаємо, зараз на стадії розробки знаходиться Інструкція по діловодству в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва і Севастополя, Апеляційному суді АР Крим і Вищому спеціалізованому суді України по розгляду цивільних і карних справ. Відповідний проект вже є, проте виникає низка запитань до змісту. Зокрема, Павло Гвоздикзаступник голови ВССУ, невпевнений, що варто робити одну інструкцію для усіх судів, а також - чи треба робити прив'язку в інструкції до "справи". Крім того, слід визначити єдину організаційну структуру в судах, оскільки в одних цією справою займається канцелярія, в інших - хтось ще. В результаті вирішено було створити робочий гурт з числа представників місцевих, апеляційних судів, ВССУ і ради суддів, щоб детальніше пропрацювати це питання.

Також відкладений і питання внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду. Спершу рада вирішила доручити головам апеляційних і місцевих загальних судів надати раді до 1 жовтня 2013 р. пропозиції і зауваження, пов'язані з функціонуванням автоматизованих систем документообігу судів, і поліпшенням їх функціонування, а також надати пропозиції відносно внесення змін до Положення.

Інтерес у суддів викликало виконання недавнього рішення Конституційного Суду України відносно обмеження розмірів пенсій суддів. У числі питань порядку денного : чи існують вже в ГСА якісь домовленості з Пенсійним фондом України? Або ж виплат варто добуватися через суд? По словах З. Холоднюка, Пенсійний фонд вже веде роботу з приведення своїх актів у відповідність з рішенням КСУ і до кінця року питання має бути зняте.

Напруженою залишається ситуація з виплатами. Так, за останній рік зарплата працівників апарату суду знизилася на 30 %. Щоб якось захистити цю категорію співробітників, розробляється проект, яким пропонується закріпити вилки посадових окладів на рівні закону. Передбачається, що до 15 серпня цей проект буде вже готовий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини