Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддів відразу призначатимуть безстроково?

5 липня 2013, 12:40
417
0
Автор:
Реклама

Обіцяний учора Президентом законопроект про внесення змін до Конституцію України відносно посилення гарантій незалежності суддів вже зареєстрований у ВР під номером 2522 а. Документом передбачений ряд важливих змін, які істотно змінять судову систему України.

Суди

Встановлюється, що суди загальної юрисдикції створюються, реорганізуються і ліквідуються законамиа не указами Президента України. Крім того, Верховний Суд України наділяється правом забезпечення однакового застосування норм законодавства України усіма судами загальної юрисдикції.

Також пропонується в якості конституційної основи судочинства закріпити положення про автоматизований розподіл справ між суддями.

Судді

Планується змінити вимоги до охочих стати суддями. Так, на посаду судді може бути рекомендований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України громадянин України не молодше 30 років (зараз - 25)що має вищу юридичну освіту і стаж роботи в області права не менше 5 років (зараз - 3), проживає в Україні не менше 10 років і що володіє державною мовою. Призначення на посаду судді суду загальної юрисдикції здійснюється безстроково Президентом України на основі і згідно з представленням Вищої ради юстиції. Тобто, відміняється п'ятирічний термін для суддів, призначених на посаду уперше.

Переклад судді до іншого суду загальної юрисдикції здійснюється Президентом України на основі і відповідно до представлення ВККС. Переклад судді до іншого суду здійснюється тільки з його згодиу тому числі у випадках ліквідації або реорганізації суду загальної юрисдикції, в якому він обіймає посаду. Переклад судді до суду вищої інстанції здійснюється тільки на конкурсній основі в порядку, визначеному законом. Також ВР більше не даватиме згоду на затримання або арешт суддів - такі повноваження будуть передані Вищій раді юстиції. Відповідна згода надаватиметься Радим з представлення ВККС.

Проектом розділяються підстави для звільнення судді від підстав припинення повноважень на посаді судді. Так, визначено, що повноваження судді припиняються у разі його смерті і досягнення ним 70 років. Що ж до підстав для звільнення суддів з посади органом, який їх призначив, то планується звільняти за притягнення судді до дисциплінарної відповідальності за здійснення передбаченого законом дисциплінарного правопорушення, несумісного з подальшим перебуванням судді на посаді; виїзд судді на постійне проживання за межі України; визнання недієздатним і за ненадання суддею згоди на переклад до іншого суду у разі ліквідації або реорганізації суду загальної юрисдикції, в якому він обіймає посаду.

Відповідно виключаються такі причини для звільнення як закінчення терміну, на який суддя обраний або призначений; досягнення суддею 65 років; порушення суддею присяги.

Крім того, встановлюється, що повноваження судді Конституційного Суду України припиняються також у разі закінчення терміну, на який він призначений, але не раніше дня придбання повноважень судді КСУ особою, яка призначена замість нього.

Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія суддів

Зміни можуть торкнутися і складу УСЮ. Кількісний склад залишиться тим же - 20 чоловік, проте у разі схвалення проекту 12 членів Ради призначатиме З'їзд суддів України з числа суддів, забезпечуючи при цьому представництво суддів судів різних інстанцій і спеціалізацій. З'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних внз і наукових установ зможуть призначити по двох членів УСЮ. До складу УСЮ входять за посадою голови КСУ, ВСУ і Ради суддів України, Генпрокурор. Генеральний прокурор не бере участь в голосуванні при прийнятті Вищою порадою юстиції рішень щодо суддів.

У тримісячний термін з дня набуття чинності закону скликається і проводяться з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних внз і наукових установ для призначення членів УСЮ відповідно до внесених змін. Члени Вищої ради юстиції, які до набуття чинності закону були призначені до складу УСЮ з'їздом суддів України, продовжують виконувати свої повноваження до закінчення терміну, на який вони призначені.

Нагадаємо, діюча редакції Конституції передбачає, що Верховна Рада, Президент України, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних внз і наукових установ призначають в УСЮ по 3 члени, а всеукраїнську конференцію працівників прокуратури - двох членів Ради. За посадою в УСЮ входять голова ВСУ, Міністр юстиції і Генеральний прокурор. Також читайте: А. Лавринович став головою Вищої ради юстиції, а Е. Лукаш призначена новим міністром юстиції.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України, більшість складу якої складають судді, призначені з'їздом суддів України, здійснює повноваження, визначені Конституцією і законами України.

Також з тексту ст. 122 Конституції виключається положення про термін повноважень Генерального прокурора України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини